Фалшивите паспорти на страни от ЕС, намерени у подвизаващи се в Западна Европа ислямски терористи, са произведени в Турция, твърдят италианските разузнавателни служби в доклад до правителството.

Според разведките на Рим след изработката им в незаконни печатници в Истанбул и други градове, документите били продавани на мигранти, които използвали балканския маршрут, за да преминат италианската граница.

“Клиентите” най-често били обикновени нелегални имигранти, но сред тях имало и “мюсюлмански бойци”, чиято мисия била да попълнят клетките на терора в западната част на Стария континент, пише trud.bg.

Италианските “агенти 007” обясняват в доклада си до кабинета на Джорджа Мелони, предоставен в резюме на медиите, че “транзитните страни”, където радикализираните ислямисти престояват за почивка и допълнително обучение, преди да тръгнат за “местоназначението си”, били Турция и Сърбия.

Граница

Основният извод в документа е, че източната сухопътна граница на Италия със Словения в момента е най-изложена на заплахата от проникване на ислямски терористи. Открай време контролът там бил много сложен поради големия всекидневен поток от приходящи работници в индустриалните предприятия и в туристическите комплекси между Триест и Венеция.

Освен това разкриването на радикализираните ислямисти от Близкия Изток било изключително трудно, тъй като те прекарвали доста време на “изчаквателна позиция” най-вече в района на Косово, където били дегизирани като европейци и обучавани как да се държат с полицията в Западна Европа.

Освен това, според публикуваните от в. “Ил Джорнале” анализи на разузнавателните служби и на Центъра за стратегически изследвания на отбраната, само един от всеки шестима терористи идвал на Стария континент по море, докато другите петима - по суша и то през Балканите.

Контрол

Просто защото ако мигранти пристигнат примерно в Италия по море, граничната полиция ги идентифицира и регистрира със снимки и пръстови отпечатъци, и така стават обекти за сравнително лесен контрол и проследяване.

А ако пришълците дойдат в Турция примерно със самолет, купят си фалшив паспорт и тръгнат с него за Европа като обикновени пътници, то откриването им става изключително трудно, ако не и невъзможно.

Доказателство за ефикасността на схемата били арестуваните неотдавна в Северна Италия радикални ислямисти от Мароко, които били дошли в страната именно преминавайки през Турция и по “балканското трасе”.

Ето защо Италия вече повече от седмица прилага изключителни мерки за контрол по границите си и в частност по тази със Словения. Избор, оправдан според правителството от деликатния международен момент след атаката на терористите от Хамас срещу Израел и призивите на ислямски фундаментлисти за Свещена война срещу Запада.

Войска

В същото време е засилена охраната с полиция и войска на държавните институции, военните обекти, големите промишлени предприятия и историческите паметници.

Но, както подчерта в. “Кориере дела сера”, блиндирането на границите на страната може да накара съседните є държави да направят същото, опасявайки се от проникването у тях на пристигнали на Апенините терористи. А прилагането на подобни мерки е опасност, която може да се отрази отрицателно върху свободното движение на хора и стоки от Италия към нейните комшии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук