Въпреки проблемите си с американското правителство Huawei продължава усиленото изграждане на мобилни мрежи от пето поколение. Китайският технологичен гигант обяви, че е инсталирал 5G-оборудване на най-високия връх на планетата Еверест, което ще позволи на алпинистите да използват най-бързата технология за безжичен пренос на данни към момента.

Разгръщането на мрежа от пето поколение на Покрива на света е извършено в сътрудничество с китайския мобилен оператор China Mobile. Базовите станции са разположени на височина 5 300, 5 800 и 6 500 метра и осигуряват сигнал на самия връх.

Постоянния сигнал, достъпен на Еверест, ще позволи използването на системата за видеонаблюдение HoloSens, създадена също от инженерите на Huawei. Така ще стане възможно получаването на висококачествено изображение в реално време.

5G-мрежата на Еверест ще помага както на алпинистите, така и на учените в изследването на планинския масив и по-точното измерване на параметрите на най-високата планина на Земята. След време станциите на височина 5 800 и 6 500 ще бъдат демонтирани, а тази на 5 300 метра ще продължи да обслужва базовия лагер в подножието на Еверест.