Киев струпа в Донбас 125 000 войници и офицери - това е половината от личния състав на украинската армия. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

"Украинската армия увеличава присъствието си, струпва военна техника и личен състав. По някои данни, числеността на групировката войски вече достига 125 000 души, за тези които не знаят - това е половината от целия личен състав на Въоръжените сили на Украйна", отбеляза Захарова на брифинг.

Говорителят на дипломатическото ведомство добави, че Москва е обезпокоена от фактическия отказ на Киев за мирно урегулиране на въпроса, а мисията на ОССЕ установява нарушения на режима на прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение.

"Все по-често се използва забранено от Минските споразумения тежко въоръжение... от обстрелите на украинските военни страдат преди всичко мирните жители", отбеляза Захарова.

Тя отбеляза, че западните правозащитници игнорират ситуацията, въпреки че става въпрос за населението на цял един регион.

"Тези хора измират, страдат, намират се на границата на катастрофата, а около тях се затварят клещите на военната обсада на киевския режим", отбеляза тя.

Захарова припомни, че внесеният от украинския президент Владимир Зеленски във Върховната рада законопроект предвижда допускането на чуждестранни военни подразделения на територията на страната през 2022 г., което напълно противоречи на Минските споразумения.

Преди дни външният министър Сергей Лавров заяви, че НАТО засилва активността си в Черно море, струпва военна техника край руските граници, а в Донбас нараства броят на западните инструктори. Тези действия на Запада може да провокират украинските власти "да се впуснат във военни авантюри", което е пряка заплаха за сигурността на Русия, предупреди Лавров.

Според Москва САЩ и техните съюзници създават войскова групировка до руските граници и анализират обстановката в случай на силово решение на конфликта в Донбас.

При това Киев и западните му съюзници изразяват безпокойство от струпването на руски войски и бойна техника на западните рубежи на Русия. Според данни на украинското разузнаване Москва вече е съсредоточила около 115 000 бойци в Крим и по границите с обявилите независимост източни райони на Украйна - Донецк и Луганск.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков бе категоричен, че Москва извършва предислокация на войски на своя територия, което е нейно суверенно право и не заплашва никого.

А директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че не е планирано нахлуване в Украйна. Той определи подобни доклади като злонамерена пропаганда от страна на Съединените щати.

Междувременно министерството на отбраната в Москва обяви, че започват военни учения с участието на 10 хиляди военнослужещи от мотострелкови и танкови съединения в южната част на страната, в близост до Украйна.

Маневрите са базирани на модулна система. Предвидено е отработване на съвместни действия между различните съединения. За останалите части учебните занятия ще започнат в пунктовете на постоянна дислокация - в учебните стаи и в командната учебно-материална база - като част от втория и третия учебни модули.

За настаняване на персонал на полигоните са разположени автономни полеви лагери АПЛ-500.

За 2022 г. в страната са планирани над 20 хиляди учебни мероприятия.