Руският президент Владимир Путин каза, че смяната на премиера и промените в правителството миналия месец, които изненадаха много руснаци, не може бъдат определени като нещо неочаквано. Това предадоха световните медии.

Той обаче не внесе много яснота за причините за този ход.

Извънредно! Руското правителство подаде оставка

Путин отбелязва, че"няма нищо необичайно или неочаквано в смяната на правителството и че предварително е обсъдил с (вече бившия премиер) Дмитрий Медведев оставката на неговия кабинет.

"Ние от много години поддържаме открити, другарски, приятелски отношения с Дмитрий Анатолиевич (Медведев). Нямаме тайни един от друг. Затова обсъждахме този въпрос с него. Той бе в течение на нещата", каза руският президент. Путин не се съгласи с формулировката, че оставката на кабинета е била нещо като спецоперация.

С тези думи Медведев подаде оставката на правителството ВИДЕО

Той обаче не уточни кой още, освен него и Медведев, е знаел за тези планове и кога е било взето съответното решение.

Раздорът в Кремъл вече е факт! Топ съветник и главен идеолог на Путин си отиде

На въпрос дали януарските промени в правителството са предизвикали усещане за спешност, Путин на свой ред попита: "А защо да протакаме такива въпроси, какво ще се промени?".

"Нима би било по-добре да пратим правителството в оставка, а след половин година да формираме новото? Представяте ли си какво би започнало в страната? Русия не е такава страна, която може, като Белгия, да стои без правителство цяла година", отбеляза Путин.

Руският президент довери, че Михаил Мишустин първоначално не е бил сред представените му варианти за премиерския пост.

Мълниеносно: Путин избра нов министър-председател

"Бяха ми предложени три, дори четири кандидатури, но Мишустин не бе сред тях. Никой не ми посочи неговото име", каза Путин и отбеляза, че сам се е спрял на него.

Руският президент обясни, че при избора на бъдещия премиер се е ръководил от "личните и делови качества на Михаил Владимирович (Мишустин)". Путин аргументира избора си с резултатите от работата на Мишустин като директор на Федералната данъчна служба.

"От решаващо значение бе "дори не това, че той проведе цифровизацията в своето ведомство, а това, че се изгради като реален специалист в тази област. Добър практик, който разбира какво трябва да се прави, знае как да го направи и го прави, стремейки се към конкретен резултат", изтъкна руският президент.

Попитан защо все пак е решил да смени правителството, което бе назначено през 2018 г., Путин отговори, че то "наистина направи много".

Руският президент обаче почувствал, че са необходими "хора с модерна квалификация и ангажимент да постигнат целите по ключови елементи на развитието".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!