Президентът на Русия Владимир Путин е удостоил загиналия в Турция руски посланик Андрей Карлов със званието „Герой на Русия“, предава ТАСС. 

„За проявената доблест и мъжество на поста на извънреден и пълномощен посланик на Русия в Турция, за големия принос при реализирането на външнополитическия курс на Руската федерация Андрей Генадиевич Карлов е награден със званието „Герой на Руската федерация“ (посмъртно)“, се отбеляза в указа, подписан от държавния глава.

 На 20 декември българи и сирийци се събраха пред посолството на Русия в България, за да почетат паметта на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, за да изразят съболезнования към целия руски народ и за да осъдят тероризма, предава News Front, цитиран от "Фокус". 

„Това е трагедия за целия свят и ние всички трябва да подкрепим Русия, която води битка срещу тероризма, защитавайки всички нас. Ужасното убийство на Андрей Карлов е поредната невинна руска жертва… ние изразяваме съболезнования към руския народ, молим се за мир, Русия не е сама“, отбеляза един от участниците в акцията. 

До сградата на руското посолство в България събралите се поставиха флаговете на Русия, България и Сирия, оставиха цветя и запалиха свещи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ