Руският президент Владимир Путин заяви пред френски вестник, че е убеден, че сирийският режим не е извършил смъртоносната химическа атака в началото на април и изрази съгласие с поставената от френския му колега Еманюел Макрон "червена линия". ​​​​​​​"Според нашата информация няма никакво доказателство, че (сирийският президент Башар) Асад е използвал химически оръжия. Убедени сме, че не го е направил", заяви Путин в интервю за френския вестник "Фигаро".
Според него тиражираните твърдения за химическата атака целят да поставят Дамаск под натиск.

Редица западни страни, сред които Франция, обвиниха сирийския режим, че е отговорен за химическата атака в Хан Шейхун на 4 април, в която бяха убити 88 души. Три дни по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да се нанесат въздушни удари по сирийска военновъздушна база като ответна мярка.

В отговор на въпрос за споменатата вчера във Версай от френския президент Еманюел Макрон "червена линия", че всякаква употреба на химически оръжия ще бъде последвана от незабавен отговор на Франция, руският президент заяви, че е съгласен с този подход. 
"Съгласен съм. Нещо повече, смятам, че този въпрос трябва да се зададе в по-широк контекст.

Президентът Макрон се съгласи с това. Международната общност трябва да изготви обща политика срещу всяко лице, всяка сила, използвала химически оръжия. Отговорът трябва да направи употребата на химически оръжия чисто и просто невъзможна", заяви Путин.