Президентът на Русия Владимир Путин се срещна с американския държавен секретар Майкъл Помпео. На срещата в Сочи присъстват и външният министър на Русия Сергей Лавров, помощникът на президента Юрий Ушаков и директорът на външното разузнаване Сергей Наришкин. 

В хода на разговора руският държавен глава заяви, че Москва е настроена за възстановяване в пълен формат на отношенията с Вашингтон. Путин отбеляза, че по време на телефонния си разговор с Доналд Тръмп е останал с впечатление, че американският му колега е настроен за възстановяване на връзките и контактите между двете страни и съвместното решаване на въпроси, които представляват интерес и за двете страни. 

"Ние, от своя страна, нееднократно сме говорили, че също бихме искали отношенията да бъдат възстановени в пълен обем. Надявам се, че сега за това ще се създадат нужните условия", каза Путин. 

Той изрази надежда, че визитата на Помпео в Русия ще помогне за развитието на отношенията между двете страни.

Путин също така подчерта, че въпреки екзотичния характер на работата на комисията на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер, той провежда обективно разследване и потвърждава липсата на всякакви следи и тайни споразумения между Русия и администрацията на Тръмп. Путин отбеляза, че Москва първоначално характеризира тези обвинения като пълни безсмислици.

От своя страна държавният секретар на САЩ заяви, че Вашингтон и Москва могат да работят съвместно и продуктивно по много въпроси. Именно за това и президентът Тръмп го бил изпратил в Русия. 

"Можем да работим заедно за това народите ни да живеят по-добре и целият свят да преуспява. Затова и президентът  Тръмп ме помоли да дойда точно с това съобщение", съобщи Помпео. 

Припомняме, че по-рано днес американският държавен секретар се срещна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. По време на разговора си двамата се обедниха около мнението, че отношенията между двете страни трябва да се нормализират. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ