Руският президент Владимир Путин призова руските жени да имат осем или повече деца и да превърнат големите семейства в "норма" на фона на нарастващия брой жертви във войната срещу Украйна.

Раждаемостта в Русия непрекъснато намалява от 90-те години насам. В същото време страната е отчела повече от 300 000 жертви от началото на инвазията в Украйна, според данни на Киев.

В реч чрез видеовръзка държавният глава посочи, че увеличаването на руското население ще бъде "нашата цел за следващите десетилетия". Той добави:

"Много от нашите народи поддържат традицията на семейството, в което се отглеждат четири, пет или повече деца. Припомнете си, че в руските семейства нашите баби и прабаби са имали както 7, така и 8 деца. Нека съхраним и възродим тези традиции. Да имаш много деца и голямо семейство трябва да стане норма, начин на живот за всички народи на Русия". 

Изявлението на Путин бе направено по време на конференция, ръководена от главата на Руската православна църква патриарх Кирил, като на нея присъстваха представители на традиционни религиозни организации на Русия. Темата ѝ беше "Настоящето и бъдещето на руския свят".

Руският президент се опита да увеличи слабата раждаемост в страната чрез прилагане на различни държавни стимули за хора с деца, включително финансови награди за семейства с повече от едно дете, откакто дойде на власт преди 24 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук