Путин е дал на военните 3 седмици, за да завземат цял ключов регион от Украйна. В сряда Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) съобщи, че на въоръжените сили на Русия е даден краен срок, до който остават малко повече от три седмици, за да поемат пълен контрол над Луганска област в Украйна.

Вадим Скибицки, заместник-ръководител на ГУР, заяви по време на интервю за Интерфакс-Украйна, че Кремъл иска да установи контрол над Луганск преди предстоящите президентски избори в Русия.

Президентските избори в страната ще се проведат на 15-17 март. Руският президент Владимир Путин е абсолютният фаворит за победа. Но според западните наблюдатели тя ще е фалшифицирана.

Въпреки че според социологическите проучвания Путин е популярен сред руската общественост, подкрепата за неговата война в Украйна започна да намалява. Затова победи като превземането на Луганска област биха могли да дадат на Путин нещо, с което да покаже на народа си причината за жертвите във войната.

„Преди изборите те искат да достигнат поне административните граници на Луганска област“, каза Скибицки пред Интерфакс-Уркайна. „Да постигнат поне някакъв успех, нещо като Авдеевка, а може би и някъде другаде на някой друг фронт“.

Той продължи: „Има ключови моменти: градовете Купянск, Лиман и Авдеевка. Защо Купянск и Лиман? За да покажат, че уж са успели да върнат териториите, които Украйна освободи след началото на пълномащабната агресия. Това би било символично.

Това е елемент, който ще се използва много активно в информационните и психологическите операции, действията и информационното пространство.“

Скибицки заяви, че освен достигането на административните граници на Луганск, целите на Русия за следващите шест месеца включват поемане на контрол над Донецка област.

Като същевременно се задържи на териториите, които вече е завладяла в части от Херсонска и Запорожка област.

„Задържането означава активна отбрана или изтласкване обратно към позициите, от които започнахме настъплението“, каза Скибицки.

Контролираните територии в Херсонска и Запорожка област имат стратегическа стойност, тъй като осигуряват на Русия сухопътен достъп до Крим.

„Те се нуждаят от логистична система, която минава през Крим, за да доставят боеприпаси, оборудване и персонал на юг“, каза представителят на ГРУ.

Според Скибицки президентските избори в Русия са накарали силите на Путин да променят фокуса си в един участък на Украйна. Той заяви, че наскоро три батальона руски войници са били прехвърлени от окупирания Мариупол в руския граничен район Белгород. „Те трябва да осигурят безопасността и провеждането на изборите“ след множеството украински удари в района.

Предвид вероятното предстоящо руско настъпление в Луганск и други райони, както и перспективата войната да продължи в обозримо бъдеще, Скибицки подчерта значението на това Украйна да изгради своята отбрана.

„Ние разбираме колко е важно за нас да имаме резерви, колко е важно да имаме подкрепата на нашите партньори, да развиваме нашето производство“, каза той. „Този характер на действията на Руската федерация, с гръмкото име „настъпление“, предполага продължителна война. Война на изтощение.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук