Независимо от подписаното споразумение за прекратяване на огъня, включващо категорична забрана за използване на тежка артилерия, позициите на сирийската армия в района на южния град Дераа в продължение на седмица били обстрелвани от танк на терористите.
Танкът бил скрит в гъсто градско застрояване, където терористите издънили стени за свободно преминаване, разказва tvzvezda.ru. Обикновено такива обекти се унищожават от авиацията или артилерията, но в зоната за сигурност са забранени полетите на бойната авиация и работата на артилерията.
 
На 15 август вместо обикновените провокации терористите от „Ан-Нусра” преминали към открито нападение и атаки на предните позиции на сирийската армия. Наложило се да употребят минохвъргачки.
 
В отговор върху позициите на сирийската армия се посипали гаубични снаряди. Под негово прикритие джихадистите преминали в настъпление. Тогава за поддръжка на пехотата се появил и тайнственият танк, отдавна обстрелвал армейците. Те обаче били готови – в засада бил подготвен противотанков комплекс с разчет, който може да стреля на няколко километра. Терористите не очаквали това.
 
Загубвайки бдителност и предпазливост, след обстрела танкът заедно с екипажа се скрил в двора на разрушена къща, укривайки се в сянката на дърветата. Само куполът стърчал сред руините и растителността. Именно по него се прицелил противотанковият разчет, обобщава tvzvezda.ru.
 

 


 
Превод и редакция: БЛИЦ