Годишните смъртни случаи от рак в САЩ бележат рекорден спад в проценти, което се дължи главно на напредъка на медицината в третирането на белодробните тумори, съобщава АП, цитирана от bg-voice.com.

Обикновено в страната се наблюдава снижение на смъртните случаи от 1991-а васам с 1,5 процент годишно. Но за периода 2016 – 2017 този спад е достигнал 2,2 процента на годишна база.


Данните са на Американското онкологично дружество. То отчете най-големия статистически спад на раковите заболявания от 1930 година насам.

Според авторката на изследването Ребека Сигъл окуражаващите числа се дължат на напредъка в борбата с рака на белия дроб. Той е свързан с една четвърт от онкологичните смъртни случаи.

Много от раковите белодробни заболявания са свързани с тютюнопушенето. Успешната борба с този порок през последните десетилетия доведе до намаляването на броя на пушачите в САЩ и съответно на раковите смъртни случаи, свързани с никотина.

За успешните медицински практики срещу белодробните онкологични заболявания специалистите посочват постиженията в хирургията, по-добрата диагностика за сканиране и по-прецизното използване на радиационните терапии.