Най-голямата платформа за незаконна търговия в интернет, където са се продавали и купували наркотици, фалшиви пари, данни за крадени кредитни карти, анонимни СИМ карти и вреден софтуер, е била разбита. Това твърдят германските власти.

Прокурори от Кобленц и Олденбург съобщиха днес, че платформата, известна като „Дарк маркет“ (Тъмен пазар) е била закрита, а заподозреният като неин организатор, 34-годишен австралиец, е бил задържан.

Властите смятат, че от услугите й са се ползвали около половин милион души, а оборотът й е бил около 140 милиона евро, уточнява в. Монитор. Според прокурорите това е бил най-големият подобен пазар в т. нар. „тъмна интернет мрежа“. Платформата е действала от място недалеч от границата с Дания. Силите на реда са осъществили операцията през уикенда, а платформата е била изключена напълно в понеделник.

Разследването по разбиването на платформата е продължило месеци. В него са участвали агенции от САЩ – ФБР и ДЕА, както и от Австралия, Великобритания, Дания, Швейцария, Украйна и Молдова, а Европол е бил координатор на операцията.


По данни на прокуратурата в Олдеббург чрез „Дарк маркет“ са били осъществени 320 000 транзакции последством криптовалути. Най-много са били ползвани биткойни – 4650 и монеро – 12 800. По време на затварянето си на платформата е имало 2400 активни продавачи.

„Дарк маркет“ e поредната подобна платформа, разбита в Германия през последните годзини. През 2019 г. властите в Кобленц откриха сървъри на „тъмната мрежа“ в бивши бункери на НАТО в града.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!