Напоследък археолозите много често започнаха да откриват потънали кораби в Балтийско море. Откритията позволяват да се научи повече и по-детайлно за събитията от миналото: за свирепите викинги, древните търговци и военните. Последният открит обект силно удиви учените, тъй като има уникална форма, съобщават световните издания.

Дъното на Балтийско море е покрито със стотици кораби от различни епохи. През 2012 г. беше открит обект, който накара археолозите да изпаднат в разсъждения, тъй като той се открояваше от всички останали. Находката е направена в крайбрежните води на Швеция.

Екипът на Питър Линдбърг първоначално е решил, че си има работа с истински космически кораб. Археолозите имат двадесетгодишен опит, но в практиката си не са срещали подобно нещо. Обектът е с цилиндрична форма с диаметър 60 метра и 400-метрова опашка. Находката е направена случайно: преди да си тръгнат, учените решили отново да се разходят по дъното с ехолот и открили странния масивен обект.

Според някои археолози обектът е създаден от природата и не се отнася към нито един случай на корабокрушение. Археолозите са се свързали с колегите си - морски биолози и геолози. Никой не е попадал на подобни обекти през живота си. Може би археолозите са открили нещо наистина невероятно.

Предварителният анализ е показал, че възрастта на находката е 140 хиляди години. Възможно е да се е образувал през Ледниковата епоха. Находката изисква внимателен анализ, ето защо, ако се появят окончателните резултати, то няма да е скоро.

Превод и редакция: БЛИЦ