Това е амбициозният план, който ще покаже, че нищо не може да бъде невъзможно в бъдеще.

Първият град на Марс ще започне да „пониква“ през 2 054 г., докато първите хора ще се появят там до 2 100 г., съобщиха представители на компанията „ABIBOO“, които представиха плана за живот на Червената планета.


Около 250 000 души ще живеят в града, наречен Нува. Планира се конструкцията да бъде по скалите вътре в планетата, така че хората да имат достъп до слънчева светлина, без риск от прекомерно излагане на космическа радиация.


Скалите в града ще позволят на всички да живеят в отделни стаи и ще имат достъп до други места, предназначени за земеделие и енергия. Жителите също могат да отглеждат добитък и да събират слънчева енергия.


Целта на проекта е да се изгради самоподдържаща се цивилизация на повърхността на Марс, която ще може да оцелее без постоянния транспорт на храна от Земята.


Проектът ще бъде изключително сложен и труден, най-вече защото атмосферното налягане е по-малко от един процент спрямо Земята, докато космическата радиация е висока.


„Ще трябва да направим много анализи, за да се опитаме да разберем какви обстоятелства ни очакват. Трябва да се изправим пред предизвикателствата, които съществуват на Марс, и едно от тях е гравитацията, която е равна на една трета от земната гравитация. За щастие на Марс има също въглероден диоксид и вода.Водата е голямо предимство, тя ще ни позволи да имаме необходимите материали за строителство. С помощта на вода и въглероден диоксид ще можем да създадем въглерод и с негова помощ стомана. По същество ABIBOO планира да използва само материали от Марс за изграждането на града", се казва в изявление на компанията.

Превод: БЛИЦ