Учени от Университета Колорадо в Боулдър, САЩ предложиха решение на загадката на големия вододел в Слънчевата система - условна граница, разделяща скалистите планети и газовите гиганти, съобщава се в прессъобщение на EurekAlert !.
Изследователите предполагат, че ранната Слънчева система е била разделена на две части от пръстенообразна структура, образуваща диск около Слънцето. Според техните думи, тя е била аналогична на тази на Скалистите планини в Северна Америка, разделящ континента на западна и източна част.

Пръстенът е имал редуващи се ленти от газ и прах с висока и ниска плътност, които са създали различни "резервоари" за вещество. В един такъв резервоар са се образували Меркурий, Венера, Земята и Марс, а в друг - планетите гиганти Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Това, обаче, не осигурило перфектна изолация. Определено количество летливи вещества са проникнали във вътрешната част на Слънчевата система от външната област. Те са изиграли важна роля за формирането на атмосферата и водната обвивка на Земята.

Превод и редакция: БЛИЦ