Правителството на САЩ не може да обясни 143 от общо 144 неидентифицирани летящи обекта, уловени от военни самолети. Това сочи дългоочакваният доклад, публикуван в петък от офиса на директора на американското разузнаване публикува доклада за случаите на НЛО в САЩ под заглавие "Предварителна оценка: Неидентифицирани въздушни феномени", съобщи CNN..

Той имаше за цел да хвърли светлина върху загадката, свързана с десетки летящи обекти. Те са били забелязани в периода 2004 - 2021 г. Става дума обекти, които са се движели над военни зони през последните няколко десетилетия.

В документа, изготвен по искане на Конгреса, са обобщени данни за периода от ноември 2004 г. до март 2021 г. През този интервал от време са получени 144 съобщения за неидентифицирани въздушни феномени (НВФ), като при 80 от тях са използвани технически и електронни системи за наблюдение.

Съдържащите се в разсекретения документ отговори са малко на фона на големия интерес към темата, но това е един от първите случаи, в които правителството на САЩ признава публично, че странните въздушни обекти, наблюдавани от военноморските пилоти и други свидетели, са факт и заслужават легитимно проучване.
"Нямаме обяснение за тези явления, но ние ще отидем, където и да ни отведат тези данни", заяви служител на американското правителство пред NBC News преди публикуването на документа.
И допълва: "САЩ няма информация, че някой от тези феномени е част от програма за събиране на данни от врагове. Нямаме информация и за голям технологичен напредък от потенциален противник“.