Убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара е водеща тема в световните медии. Според редица издания, инцидентът ще обедини Турция и Русия и те ще забравят старите разногласи пред лицето на тероризма Други пък са убедени, че убийството ще усложни тази задача, съобщава Нова телевизия.

The Daily Telegraph (Великобритания)

В Москва не остана незабелязан фактът, че Карлов е бил прострелян в гърба. Това нападение ще подложи на тест нарастващото доверие между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Миналата година Кремъл обяви, че с Анкара обсъждат всеобщо прекратяване на огъня в Сирия. И ако се сключи споразумение, то ще укрепи позициите на Москва и Анкара като арбитри на съдбата на Близкия изток - за сметка на САЩ, разбира се. Но убийството на руския дипломат е напомняне за това колко напрегнат ще бъде този съюз... Ислямистките лозунги на нападателя пък може да възродят в Москва съмненията за това на чия страна всъщност са турските лидери. 

„Ас-Саура” (Сирия)

Престъпното убийство на руския посланик е поредното потвърждение, че тероризмът не познава граници и не може да бъде спрян. Турция, бивша и настояща плодородна почва за тероризъм, не може да отрече престъпленията, които е извършила срещу сирийския народ и целия свят, коментира сирийското издание, цитирано от „Коммерсант”. 


The Washington Post (САЩ)

Убийството на Карлов е една от най-наглите атаки срещу Русия от момента, в който Москва се включи във войната в Сирия на страната на президента Башар ал-Асад и започна въздушни удари над Алепо. Действията на Москва бяха осъдени в целия свят.

Time (САЩ)

Фактът, че Русия в последно време оказва подкрепа на режима на Асад, разгневи сунитските кръгове в Турция, чието правителство подкрепя сирийските бунтовници, борещи се срещу сирийския президент. 


The Independent (Великобритания)

Може би Карлов не беше просто мишена за тези, които се опитват да накажат Москва за ролята й в сирийския конфликт. Той участваше активно в сирийските дела и изигра ключова роля в преговорите между Турция и Русия. Дипломатът се ползва с голямо уважение в широките обществени кръгове.

The Economist (Великобритания)

Турция и Русия явно опитват да направят всичко възможно да ограничат негативните последици от убийството на посланика, което се случи на фона на предимно мирните протести в редица турски градове срещи военната подкрепа на Русия за сирийския режим. 


Financial Times (Лондон, Великобритания)

По ирония на съдбата същата вечер, в която се случи атаката, Путин трябваше да посети спектакъл по пиесата на Александър Грибоедов – руски посланик, убит през 1829-а по време на изпълнение на служебните си задължения.

Les Echos (Франция)

Ако информацията, че убиецът е служил турските спецчасти, се потвърди, това може да предизвика дълбока политическа криза между Анкара и Кремъл. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!