"Вчера с предателски изстрел в гърба беше убит нашият колега и приятел посланика на Руската Федерация в Турция А. Г. Карлов. Това е ужасна трагедия, от която сърцата ни се свиват". Това гласи съболезнователното изявление на руския посланик у нас Анатолий Макаров, предоставено специално на "24 часа", информира изданието. 

"Добре познавах Андрей Генадиевич – работехме заедно при взаимодействието със сънародниците ни в чужбина. На него му беше много трудно – нашите неприятели активно се опитваха да разцепят руската диаспора в Турция, за да подкопаят усилията на Посолството по нормализиране на руско-турските отношения. Той работеше в доста сложни условия, но това не му пречеше да се справя достойно с всички трудности. А. Г. Карлов беше блестящ дипломат, човек, на когото можеш да се облегнеш.

Подлият терористичен акт, отнел живота му, още веднъж доказва пред колко огромна заплаха от международния тероризъм сме изправени и колко необходими са съвместните действия на световната общност в борбата срещу него. От своето име и от името на колектива на Посолството на Русия в България бих искал да изразя най-дълбоките съболезнования на роднините и близките на Андрей Генадиевич. Светла му памет!", изрази скръбта си Анатолий Макаров.

От руското посолство у нас уточняват, че във връзка с трагично загиване на А. Г. Карлов на 20 декември от 14 до 18 часа и на 21 декември от 10 до 13 часа и от 14 до 17 часа в Посолството на Руската Федерация в Република България (бул. „Драган Цанков“ №28) ще бъде изложена книга за съболезнования.