Съдът в Сърбия осъди седем души, трима от тях задочно, на до 11 години затвор за присъединяване към „Ислямска държава“ и заговор за набиране на други хора за присъединяване към терористичната групировка в Сирия и по света, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Десетки мъже от Санджак, предимно мюсюлмански югозападен регион на Сърбия, се присъединиха към джихадистката организация в Сирия. Малцина се върнаха в обратно. Сръбските власти смятат, че повечето от тях са загинали в битки или са избягали от Сирия. Седемте души, които току-що бяха осъдени „за продължителен период от време, са извършвали дейности за ... събиране на финанси ... наемане и организиране пътувания за себе си и за други граждани, за да се присъединят към“ „Ислямска държава“ в Сирия, според присъдата, оповестена от Апелативния съд късно в четвъртък. Тяхната присъда варираше от седем години и половина до 11 години затвор.

Трима остават на свобода. През 2007 г. сръбската полиция се сблъска с група ислямски бунтовници в района на Санджак, убивайки един, но оттогава не е имало други нападения. През 2015 г. Сърбия прие закон, който позволява преследване на онези, които участват в бойни действия в чужбина.