Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна има добри перспективи да произвежда свои собствени ракети с голям обсег с обсег на поразяване на вражески цели на разстояние над 1000 километра, съобщава Униан. 

Министърът беше попитан дали има възможност в Украйна да възобнови производството на ракети с голям обсег.

"Ние имаме официално одобрена ракетна програма. Вече официално са отделени средства от бюджета за нея. Изпълнителите на тази програма са 100% украинско производство и индустрия", каза Резников.

В същото време той посочи успешен пример с украинския проект за противокорабна ракета "Нептун", който успя да потопи руския флагман "Москва".

„Имаме много добри перспективи да имаме украински ракети с обсег над хиляда километра“, подчерта Резников.

Освен това министърът каза, че често западните партньори на Украйна се колебаят да предоставят нов тип оръжие, защото се страхуват от следващото ниво на влошаване на ситуацията.

„Настоятелно ги молих да ни дадат противокорабните ракети „Харпун“, с които трябваше да защитим крайбрежието на Одеса и пристанищните центрове... Когато ударихме кораба „Москва“ с „Нептун“, седмица по-късно имаше решение да ни предоставят „Харпун“ и днес тези ракети вече служат заедно с „Нептун“.

Знаете, че освобождаването на "Змийския остров" стана, наред с други неща, благодарение на "Харпун". Ето защо, веднага щом нашите партньори разберат, че нашите ракети, с нашите специфични имена, летят над 200, 300 и 400 км – убеден съм, че ще се появят още тактически ракетни системи и други боеприпаси“, подчерта Резников.

Както УНИАН съобщи по-рано, президентът на САЩ Джо Байдън каза на 30 май, че въпросът за предоставяне на Украйна на ракети с голям обсег ATACMS все още се разглежда от властите на Съединените щати.

Онзи ден бившият ръководител на Централното командване на САЩ през 2008-2010 г. и бивш директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс заяви, че Украйна е в състояние да произвежда оръжия с голям обсег за удари на руска територия и да елиминира заплахата от използване балистични ракети.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук