На 29 май въоръжените сили на РФ нанесоха нов удар по военни обекти, разположени на територията на Украйна. 

В същото време една от най-ефективните атаки си случи на летището Староконстантинов в района на Хмелницки, пишат чуждестранни издания.

Заслужава да се отбележи, че поражението на обекти на територията на летището беше потвърдено и от командването на ВВС на Украйна, като се посочват повреди на авиационна техника, без да се уточнява какви.

В същото време по-конкретни данни за загубите на въоръжените сили на Украйна след горепосочения удар бяха дадени от американския журналист Стивън Браян в статия за Asia Times. Според него, в резултат на неотдавнашна атака на летище Староконстантинов, руските въоръжени сили са успели да извадят от строя пет самолета Су-24, принадлежащи на седма тактическа авиационна бригада на украинските ВВС, и складове с британски далекобойни ракети Storm Shadow.

Както пише журналистът, все още не е ясно дали частта, базирана на летището в Хмелницка област, е единствената, оборудвана с гореспоменатите ракети с въздушно изстрелване, но във всеки случай украинските ВВС претърпяха значителни загуби на 29 май.

Показателно е, че Брайън в своя материал смята за виновни за инцидента ръководителя на украинското министерство на отбраната Алексей Резников и неговия британски колега Бен Уолъс. Последният публикува картичка онлайн, показваща тактически разузнавателен самолет Су-24МР, въоръжен със Storm Shadow.

Според американеца всичко би било наред, ако емблемата на седма бригада не се издигаше на същото изображение. В резултат на това беше само въпрос на време руското разузнаване да изчисли местоположението му.

Тук си струва да се отбележи, че по-рано публикацията на Резников беше забелязана в руската преса и блогосферата. Ако Резников не беше министър на отбраната, а обикновен блогър, тогава СБУ вече щеше да го нападне. Но още никой не е посетил нито него, нито Кличко...

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук