Дали убийството на Джо Кокс ще се отрази на референдума ще зависи от онова, което още със сигурност не знаем – мотивите на човека. Когато той е стрелял, е крещял „Британия преди всичко“,  според очевидци. Това само може да говори за принадлежност към крайната десница на политическия спектър. Според други свидетелства, този човек е бил известен на местните като психично болен. Докато това не се изясни, вероятността убийството да повлияе на референдума по един или друг начин, изобщо не е сигурна, пише БНР.
Напускане или Брекзит, както го наричат, ще бъде лошо за цяла Европа, но ще бъде направо катастрофа за Великобритания. Ще бъде икономическо самоубийство , политическо бедствие. Би било глупост да затръшнем вратата на всички наши съседи с едно решение. Ние трябва да си изкарваме хляба като продаваме стоки и услуги на останалите страни. Да се самоизключим от единния европейски пазар би довело до много негативни икономически последици без да броим всички останали. 

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ британският ветеран в европейската политика - депутатът от лейбъристката опозиционна партия Ричард Корбет. Корбет е бивш съветник на първия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Работил е заедно с Алтиеро Спинели по написването на основополагащите договори на ЕС от Маастрихт и Амстердам.


Обединеното кралство представлява значителен дял от общата икономика на ЕС. Напускането на една от най-големите страни-членки ще повлияе зле на останалите. Колко зле зависи от много фактори от това какво ще се преговаря в споразумението за развода. Периодът за преговори е две години. Ще зависи от реакцията и на световните пари. Тя може да провокира други събития , да разкрие тлеещи слабости в икономиките на останалите европейски държави. Много са неизвестните , пред които сме изправени. Политически ще последва оспорване на членството в ЕС и други държави. 

Много са неизвестните, пред които сме изправени. Политически ще последва оспорване на членството в ЕС и в други държави. Някои партии като Националния фронт във Франция или партията на Херт Вилдерс в Холандия със сигурност ще се възползват от това. 

Преговорите могат да продължат и повече от две години ако  двете страни в тях се споразумеят, че им е нужен по, дълъг период, уточни политикът, но изтъкна, че по регламетна трябва да завършат за 24 месеца:

Ако няма следка след изтичането на тези две години, няма да получим нищо, нито достъп до единния европейски пазар, нито отстъпки от бюджетните ни задължения към ЕС , така че страната ни ще продължи юридически да е обвързана с плащания , дари ако напусне. Всичко би се обърнало нагоре с краката и е от взаимен интерес да се стигне до споразумение. Но, наистина, две години са твърде кратък срок за това.

Опитният дипломат е категоричен, че евентуален Брекзит би отслабил стратегическата тежест на ЕС:

Обединеното кралство е една от двете военни сили в ЕС заедно с Франция. Тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и част от НАТО. Ако ЕС загуби Великобритания, това определено ще отслаби геостратегическата му тежест. И подозирам, че Владимир Путин ще бъде много доволен, ако Обединеното кралство излезе от ЕС. Естествено, евентуален „Брексит“ може да принуди останалите членки на съюза да заработят в по-тясно сътрудничество. Въпреки това, ще бъде голяма загуба.

Евентуалните  последици от брекзит няма да се усетят веднага от хората на острова и британците, живеещи в ЕС:
Нищо няма да се случи изведнъж. Естествено, те повече няма да имат право според европейските закони да живеят и работят в друга страна. Статутът им ще зависи от решението на всяко отделно правителство и парламент. Гарантираното право на труд и постоянно местожителство, което имаме сега навсякъде в ЕС, просто ще изчезне. Във Великобритания вие най-вероятно ще загубите социалната защита, която ви гарантира европейското право – защитата от дискриминация, правото на спешна медицинска помощ и така нататък. 

На въпрос кой ще носи историческата политическа отговорност за провала на кампанията, политикът заяви: 
Правителството и консервативната партия се разцепиха на две по въпроса. Техните министри и депутати са дълбоко разединени по въпроса за оставането в ЕС. Почти целия политически спектър от опозицията – нашата Лейбъристка партия, либералите, зелените и дори шотландските националисти – работят в подкрепа на членството в съюза. С изключение на крайно-десните консерватори и крайно националистката Британска партия на независимостта, целият останал политически елит на страната е обединен за оставането ни. Ако спечелим референдума и останем в ЕС, вероятно това ще бъде въпреки господин Камерън, а не благодарение на него.

ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВНИ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪДБОВНИЯ РЕФЕРЕНДУМ, КОЙТО МОЖЕ ДА РАЗМЕСТИ ТЕКТОНСКИТЕ ПЛОЧИ НА ЕС, В БЛИЦ!