В Рим се роди първото бебе в света, което е било заченато след „генетична предзачатъчна диагноза“, съобщи вестник „Кориере дела сера“.
Това е метод, измислен от италиански изследователи, който позволява на двойките, носители на генетични или хромозомни заболявания, да заченат в епруветка здрави деца, без да прибягват до селекция на ембриона. Италианското законодателство за изкуственото оплождане забранява селекционирането на ембриони, дори когато те са сигурни носители на генетични заболявания.
Бебето на родители от град Риети е било родено през октомври и е в добро здравословно състояние. Техниката за зачеването му е дело на сътрудничеството между римския университет „Ла Сапиенца“ и Генетичната лаборатория в Рим.
Техниката на „предзачеването“, описана в списанието Prenatal Diagnosis, не анализира ДНК-то на ембриона, а на структура на яйцеклетката, наречена полярно телце (globulo polare).
Произвежданото при всяка овулация полярно телце съдържа точно копие на генетичното наследство на жената, така че ако тя е носителка на генетично заболяване, то съдържа мутацията още в произхода на болестта. Следователно това телце е „черната кутия“, която съдържа огледалното копие на ДНК-то на жената. Заклещено между ядрото и мембраната на яйцеклетката, телцето бива изтласкано по естествен начин в процеса на узряването.
Извън Италия може да се анализира полярното телце от оплодени яйцеклетки и 18 часа след оплождането. В Италия обаче това не може да стане, защото оплодената яйцеклетка се смята за ембрион.
Затова и италианските изследователи са решили да анализират полярното телце преди оплождането, заради което е било необходимо да ускорят много от процедурите, използвайки и робот за манипулирането на епруветките. По този начин пълната диагноза може да бъде направена до 4 часа, така че здравата яйцеклетка може да бъде оплодена до 6 часа.
В случая с бебето от Риети селекцията на здравата яйцеклетка е позволила да се избегне предаването на детето на генна мутация, причиняваща наследствената болест на мускулите на Charcot-Marie-Tooth.
С италианския метод може да бъде помогнато на двойките, носители на генетични заболявания, да си родят здраво дете.
„Италианският път в изследванията в сферата на изкуственото оплождане най-после обединява науката и етиката и разрешава един от най-сериозните проблеми, свързан със стерилните двойки, носители на генетични заболявания“, твърди Москарини, преподавател в римския университет. По този начин се преодоляват и био-юридическите препятствия, наложени от настоящия закон в Италия.
Според Франческо Фиорентино от изследователския екип, в момента са в ход в Италия и други две бременности, до които се е стигнало след прилагането на предзачатъчна диагноза./Pronto Sofia