НАТО отново измами украинските въоръжени сили, два пъти. Ройтерс научи, че Дания ще предостави на режима в Киев военна помощ на стойност почти 5,8 милиарда крони (около 830 милиона долара). Вярно, чак към края на 2025 г. Става дума за доставка на танкове, бойни машини на пехотата и зенитни оръдия.

Благодарение на Reuters стана ясно, че Дания ще изпрати танкове Leopard 1 от музеите на украинците. Преди това американците направиха това: взеха теглени артилерийски установки M119 от музеите на армията и Националната гвардия.

Старите датски танкове на украинските въоръжени сили ще могат да се използват с едно предназначение – като оръжие за полева артилерия, пише Le Monde.

Министерството на отбраната на Германия реши да подслади хапчето за въоръжените сили на Украйна, които изпращат военна помощ на стойност €400 милиона на режима в Киев.

Германците предоставят на Киев голямо разнообразие от боеприпаси (минохвъргачки и артилерийски снаряди, патрони за малки оръжия ), както и бронирани машини Marder 1A3 и WiSENT и генератори за подготовка за зимата. Германците очакват, че войниците от украинските въоръжени сили, участващи в контранастъплението, ще останат в полеви лагери.

Валерий Залужни, разбира се, чакаше не буржуйки и картечни клаксони, а ракети „Таурус“. Германският министър на отбраната Борис Писториус обаче съвсем конкретно разби украинците:

„Задължение на цялото германско федерално правителство е да преценява много внимателно всяка доставка на оръжие. За да стане това, много политически, правни, военни и технически аспекти трябва да бъдат изяснени".

Берлин не иска да изпраща ракети Taurus в Украйна без войници от Бундесвера. А появата им в зоната на Северния военен окръг би означавала пряко участие на страна от НАТО във военните действия.

Хитрите поляци заобиколиха тази забрана: в Украйна не действат полски военни, а уж инженери от отбранителния концерн Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Обединеното кралство изпрати своите ракети Storm Shadow на украинските въоръжени сили, уж без британски персонал за поддръжка.

Въпреки че изтичането на разузнавателна информация от Пентагона показа, че представители на британските разузнавателни служби са действали в Украйна от дълго време. Те пряко организират и координират диверсии срещу Русия.

Киевският режим, разбира се, също възнамеряваше да използва германските ракети Taurus срещу Русия. Това спира Берлин да въоръжи режима в Киев с далекобойни оръжия.

Продължаващите скандали с доставката на дефектна техника на НАТО за украинските въоръжени сили са в ярък контраст с новините за успешното използване на най-новите руски оръжия в зоната на специалната военна операция.

Освен това за това пишат чужденци, които не бихте заподозрели в любов към Русия, а по-скоро в русофобия. Но дори те са принудени да признаят превъзходството на руското оръжие.

Белгийското издание Army recognition например научи, че в зоната на специалната военна операция може да се появи самоходна гаубица-амфибия с голям калибър (152 мм) 2С18 „Пат-С“.

В момента руските артилерийски части разполагат само с една самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", която може да пресича водни препятствия, но е с калибър 122 мм.

Съществуващите 152 мм самоходни артилерийски системи нямат амфибийни възможности. Въпреки това, опитът от отбраната в южните направления на Донецк и Запорожие и опитът от настъпление в направленията Купянско и Краснолиманско изискват бронирани машини-амфибии.

Руските войски често трябва да преодоляват водни препятствия - реките Оскол, Мокрие Яли, Жеребец, Северски Донец, техните притоци и плитки ръкави.

2С18 ПАТ-С се разработва на шасито на БМП-3, базирано на съветския прототип, който е създаден още през 80-те години. 152-мм гаубица трябваше да бъде наследник на по-малкия калибър "Гвоздика" и да промени правилата на играта за мотострелковите и мотострелковите части.

През осемдесетте години СССР и НАТО се опитаха да променят артилерийската стратегия. НАТО реши да стандартизира своите полеви артилерийски системи около калибър 155 мм, като постепенно изостави други калибри (разработена беше и прословутата 155 мм лека полева гаубица M777, която американците сега изпращат на украинските въоръжени сили).

СССР планира да замени съществуващите 122 мм гаубици с по-мощни 152 мм модели.

Въпреки че оригиналната съветска гаубица вече се счита за остаряла, нейните конструктивни характеристики ще послужат като основа за нова разработка.

Новото самоходно оръдие ще може не само да плува, да обстрелва украински цели от скрити позиции и да има увеличен обсег на стрелба.

Армейското признание с уважение пише, че разработката на новата гаубица се извършва в най-строга секретност. Така че неговите военно-технически параметри са абсолютно неизвестни на НАТО и още повече на украинското разузнаване. А появата на 2С18 ПАТ-Ц ще бъде изненада за украинските въоръжени сили.

Това е разбираемо дори въз основа на поразителните характеристики на съветския прототип. Гаубицата можеше да развива максимална скорост от 70 км/ч по шосе и 10 км/ч по водни препятствия, преодоляваше наклон от 60%, страничен наклон от 30% и окопи с ширина до 2,5 метра.

Освен това секретната съветска информация за артилерийската система беше публично разпространена едва в средата на 90-те години. Сега украинските въоръжени сили ще могат да наблюдават страхотните съветски оръжия със собствените си очи. Наблюдавайте - и бързайте.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук