Сградата на "Парижката Света Богородица" продължава да се разпада под напора на огъня. Вече рухна и втората кула на "Нотр Дам".
Независимо, че към мястото са дислоцирани десетки пожарни коли, гасенето става изключително бавно. 


Гасенето на катедралата "Парижката Света Богородица" от въздуха може да доведе до срутване на цялата конструкция на сградата. Това разкриват сътрудници от Управлението по въпросите на гражданската отбрана на Министерство на вътрешните работи на Франция в Туитър.

"Падането на голямо количество вода от въздуха върху сграда от такъв тип може да доведе до сриване на цялата конструкция", обясняват спасителите. По-рано президентът на САЩ Донал Тръмп призова властите на Франция да използват пожарната авиация. 


"Не сме сигурни, че можем да спрем разпространението на огъня към Северната камбанария, но ако тя се срине, не искам да си представям размера на щетите. Изпратихме всичките си налични ресурси за потушаване на огъня. Нашите момчета се борят геройски", заяви говорителят на пожарникарите във Франция. Междувременно Андре Фино, представител на "Нотр Дам", е заявил, че съхраняващите се в катедралата реликви не са пострадали.Той е заявил, че свещените предмети са добре съхранени. 

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ