Румъния мести въздушната си отбрана по-близо до дунавските села в района на границата с Украйна, където руски дронове атакуват съоръжения за зърно, и изпраща допълнителни военни постове за наблюдение и патрули в този район, предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от силите на отбраната.

В допълнение към тези мерки, в района са изпратени четири допълнителни американски изтребителя F-16 и е разширена зоната, забранена за полети. Това е знак, че Румъния и НАТО като цяло, се тревожат все повече от преливане на войната в Украйна на румънска територия, посочва Ройтерс.

През ноември миналата година ракета падна в Южна Полша и уби двама души, предизвиквайки кратка криза, макар че по-късно бе установено, че ракетата е била украинска. Сега Румъния е в светлината на прожекторите.

Атаки

Скоро след като се изтегли от зърнената сделка през юли, Русия започна да атакува украински пристанища и складове по река Дунав в опит да прекъсне основния алтернативен маршрут за износ на украинска земеделска продукция. Сред целите бяха украинските пристанища Измаил и Рени, които се намират на река Дунав срещу Румъния.

Отделни инциденти, като паднали в Румъния части от дронове, подчертават риска от недоразумения, най-малко, между Русия и НАТО. Това накара румънските въоръжени сили да увеличат сигурността в района, за да защитят цивилните, заявиха източниците, които пожелаха да останат анонимни.

Армията е построила две бомбоубежища в малкото селце Плауру, което е само на неколкостотин метра от Измаил, а жителите в района получават на мобилните си телефони предупреждения, когато бъдат засечени руски дронове, движещи се в тази посока.

Тудор Чернега, кмет на община Четалкьой, която включва и село Плауру, каза, че предупрежденията по телефона са слабо ефективни заради лошо покритие на сигнала.

Военни

В изявление миналия петък румънското министерство на отбраната обяви, че около 100 американски военни и четири изтребителя F-16 са пристигнали във военновъздушната база Борча на около 150 км южно от Измаил.

От средата на септември министерството разшири зоната, забранена за полети, по границата с Украйна на до 30 км навътре в румънска територия и височина от 4000 метра като противодействие на навлизането на руски дронове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Киев вчера, че няма доказателства руските атаки край украинско-румънската граница да се преднамерена атака срещу Румъния, но ги описа като „безразсъдни“ и „дестабилизиращи“.

Говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спъну също каза, че няма индикации Русия да има за цел Румъния, но естеството на атаките на близката украинска територия прави наистина невъзможно предотвратяването на всички възможни пробиви.

Дронове

Руските дронове летят на много ниска височина, понякога на по-малко от 200 метра над земята, за да не бъдат засечени, каза той. Нито една държава в света не може на 100 процента да защити своето въздушно пространство от всички средства за нападение, допълни той.

Според източниците от силите на отбраната до момента са известни три случая на паднали на румънска територия дронове или техни останки, като и в трите случая те не са били с експлозиви. 

Според източниците промяната в руската тактика прави грешките по-вероятни.

Първите руски атаки срещу украински дунавски пристанища бяха по-успешни, защото Украйна все още не бе разширила въздушната си отбрана в зоната. Сега, след като това е факт, дроновете летят по-ниско, за да не бъдат свалени, често следват курса на реката и пристигат на рояци, в които вероятно има и макети, в опит да изтощят украинската въздушна отбрана, посочиха източниците.

Кметът на община Чаталкьой каза, че е доволен, че предупрежденията му за падащи дронове са били чути. „Преди два месеца никой нямаше да вземе това насериозно. Нещата сега се промениха“, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук