Сериозно влияние върху хода на военните действия може да се види само ако се прехвърли голямо количество от тези оръжия, подчертава Черник.

Германските ракети Taurus не трябва да се разглеждат като оръжия, които ще обърнат хода на войната. Въпреки това ракетите ATACMS могат да имат значение в конкретен плацдарм и да помогнат за спечелването на война, ако бъдат предоставени в големи количества.

Това мнение изрази в Еспресо военният експерт Пьотр Черник. Той отбеляза, че си струва да се има предвид, че няма толкова много ракети Taurus - германците декларират само 150 единици и няма да ги прехвърлят всички в Украйна, пише УНИАН.

"Това е крилата ракета с въздушно изстрелване. С един самолет всичко е много трудно, защото той трябва да излети, да стигне до стартовата линия, да извърши тези изстрелвания и да се върне обратно. Су-24 е голяма машина, руснаците наблюдават нашите самолети, нашите летища непрекъснато изсипват нещо. Ние трябва да вдигаме самолети във въздуха, за да ги спасяваме. Тоест, това е дълга философия за използване на такива ракети“, подчерта Черник.

В същото време ракетите ATACMS могат наистина да променят хода на войната. Въпросът е броят на ракетите, които партньорите могат да предоставят.

„ATACMS е уникален с това, че на първо място това е квазибалистична ракета със скорост 5400 км в час. Стреля от M142 HIMARS и M270 MLRS. Скоростта на презареждане е около 15-20 минути. изстрелва се и се отдалечава на няколко километра, след което изстрелва отново. Това се прави през нощта, врагът не може да види всичко. Въпросът с броя на ATACMS тежи много сериозно. Ако ви дадат няколко дузини, добре, ние ще унищожим нещо, някъде ще го ускорим. И ако ви дадат няколкостотин и в складове в САЩ, ако има повече от 4 хиляди, тогава хиляда от тези ракети само за месец могат да ни позволят да се доближим до Перекопския провлак и на практика да се доближим до Мариупол“, обобщи Пьотр Черник.

В Германия от няколко седмици се водят дискусии дали да бъдат предоставени ракети Taurus на Украйна. Медиите пишат, че трипартийното коалиционно правителство на Германия е одобрило доставката на тези ракети на Киев, но канцлерът Олаф Шолц ги е замразил.

Отбелязва се, че има опасения, че обслужването на тези ракети ще изисква работата на германски техници на място директно в Украйна. Това, според Берлин, ще доближи Германия до пряка конфронтация с Русия.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук