В таврическото направление руските войски искат да възстановят загубените позиция, но не успяват. Те понасят значителни загуби - през последните два дни са загубили 316 души и десетки единици бойна техника.

Това каза говорителят на обединения пресцентър на Таврическите сили за отбрана Александър Щупун. Той отбеляза, че на 28 септември окупаторите южно от Авдеевка, Донецка област, са се опитали три пъти да възстановят загубената позиция, но безуспешно. Според него в посока Шахтарски близо до Урожайни и в Запорожие - в района на Червони - "същата ситуация", пише УНИАН.

Щупун каза, че в района на Маринка на 27 септември руснаците са извършили 13 неуспешни атаки, а на 28 септември са направили още шест опита да изтласкат украинските части от позициите им.

„Както обикновено, понесоха загуби и се оттеглиха“, добави той.

По думите му в мелитополското направление силите на отбраната продължават настъпателната операция и нанасят загуби на руските войски. Защитниците също се консолидират на предварително заети линии.

„През последните два дни в Таврийското направление руснацит са загубили 11 склада с боеприпаси, 316 души и 90 единици военна техника... Те разкъсват всичко, което могат в тила“, подчерта Щупун.

Той потвърди, че руснаците продължават да укрепват позициите си край Токмак, защото „не искат да загубят този стратегически град просто така“. Те строят укрепления и в други посоки - копаят нови позиции в дълбините.

„Затова не трябва да губим инициативата - трябва да ги бием през цялото време, да ги държим в напрежение през цялото време, за да не може правилно да съставят резервите си и да се съберат и да започнат действията си“, обясни Щупун.

Говорителят на съвместния пресцентър на Силите за отбрана на Тавридата каза, че руснаците постоянно продължават пехотни „месни атаки“, когато събират нови щурмови самолети от новодокарани подкрепления, които все още не знаят истинската ситуация.

В същото време, отговаряйки на въпрос относно изявлението на 27 септември от командващия оперативно-стратегическата група на войските "Таврия" Александър Тарнавски относно добри нови от таврическата посока, Щупун отбеляза, че е твърде рано да се огласява тази информация , "но ние работим."

Wall Street Journal пише, че събитията в Украйна променят характера на съвременната война. Ключовият фактор е технологичната революция на фронта, а именно ефективното използване на безпилотни самолети, което прави невъзможно провеждането на операции като тези, които се проведоха в Ирак в началото на 2000-те години.

В същото време един от най-уважаваните военни анализатори Майкъл Кофман от фондацията Карнеги за международен мир заяви, че Западът е започнал да се готви за продължителна война в Украйна. Според него няма да може да се приключи с едно контранастъпление.

По-рано командващият оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Александър Търнавски заяви, че зимата няма да спре настъплението на Киев. Най-големият пробив тепърва предстои. Той смята, че това ще стане след Токмак. В същото време Търнавски добави, че Токмак е задача минимум, а основната цел е достигане до украинските държавни граници.

Благодарение на успешните атаки срещу руски военни кораби в Черно море, Украйна все повече успява да установи някакъв контрол там, въпреки обратните усилия от Руската федерация.

Според статия в The New York Times, цитирана от УНИАН, анализатори казват, че способността на корабите да плават въпреки заплахите на Кремъл може да е следствие от новата способност на Киев да удря руски военни кораби и потенциално да ги възпира от приближаване до украински води.

Успехи ВСУ в Черном море влияют на успешность зернового коридора / Фейсбук Олександр Кубраков

Друг възможен ограничаващ фактор в статията на NYT е, че корабите се озовават на западния бряг на Черно море близо до страни-членки на НАТО, които помагат да се следи руската активност в морето чрез въздушни патрули. Според журналисти агресивните действия на Руската федерация там ще предизвикат осъждане.

Както отбеляза Теа Дънлеви, анализатор в Американския център за военноморска стратегия, последните атаки на украинските въоръжени сили срещу руски кораби показаха, че „Украйна започва да заема все по-нападателна позиция в Черно море“ и има „ връзка между успеха на коридора” и тази военна кампания. За да потвърди това, тя си спомни атаката срещу десантния кораб "Оленегорский горняк" в Новоросийск и колко далеч беше тази цел.

В ВМС ВСУ рассказали, как изменился состав ЧФ РФ после вторжения в Украину / фото REUTERS

„Това е важен възпиращ фактор, защото държи руските кораби на разстояние“, обясни тя.

Журналистите припомниха, че през последните седмици седем украински товарни кораба са преминали през новия зърнен коридор.

Израелският кораб Ams1 беше първият, който проби зърнената блокада на Русия в Черно море. А на 24 септември вторият кораб за насипни товари с украинско зърно напусна украинското пристанище. Тогава корабът Ароят отплава. Крайната спирка е Египет. Корабът се отправя натам под флага на Палау и носи на борда си 17 600 тона украинска пшеница.

На пръв поглед изглежда, че руските затворници се хранят добре в украинския лагер - за тях са закупени мас, кондензирано мляко, бисквити и сладкиши. Обществото беше възмутено: окупаторите се хранят с колбаси и сникърси за обществена сметка. Украинският Фокус пише как всъщност се хранят военнопленниците.

пленные, российские пленные, обед в колонии

"Ако гледате само покупките без обяснение, може да останете с впечатлението, че държавата храни военнопленници със сникърси и мас. Но това не е така", каза Петър Яценко, представител на Координационния щаб за лечение на военнопленниците, разказва Фокус.

Според събеседник на Фокус диетата в лагера се състои от закуска и обяд. За първото ястие на обяд дават борш или грахова супа, за второто - овесена каша с масло и парче месо или риба и сезонна салата - може да бъде кисело зеле или винегрет.

ВС РФ, пленные, военнослужащие,

Военнопленниците сами отглеждат билки, зеленчуци и пекат хляб. Ежедневната им диета не включва сладкиши, бисквитки или мас. Държавните институции закупуват бонбони и колбаси за лагерните магазини, където затворниците могат да купуват храна за своя сметка. Наличието на магазини в лагера е изискване на Женевската конвенция. Продуктите се закупуват по желание на лишените от свобода. Имат и отделни пространства в хладилниците си, където съхраняват закупеното от магазините.

"Има бисквитки, мас, газирани напитки, хигиенни продукти. В столовата не дават това. И купуват тези неща не с пари от бюджета, а от специалния фонд на лагера. Роднини на затворниците превеждат пари на лични сметки, от които след това могат да купуват храна в магазина“, добавя Яценко.

От отдел „Изпълнение на наказанията“ също подчертаха, че приходите от дейността на лагерния склад се зачисляват в специален лагерен фонд и се използват за подобряване на условията – за извършване на ремонт на помещенията на колонията.

Въпросът как се хранят военнопленниците възникна, след като се оказа, че държавно учреждение "Военнопленнически лагер "Запад 1" е провело редица търгове в електронната система за обществени поръчки Прозоро. Колонията закупува сланина, сгущка, бонбони, месо продукти, супи-пюрета и дори хигиенни продукти от един продавач, а цените на стоките се оказаха с няколко процента по-високи от средните пазарни.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук