Русия ще изпрати най-новия си танк Т-90М "Прорив" на фронта в Украйна, съобщават чуждестранни медии. Заедно с него ще воюват "Терминатор"-и - бойни машини за подкрепа на танкове (БМПТ), пише Епицентър.

Танковете ще бъдат натоварени на влакова композиция и ще потеглят за украинската държава. Отбелязва се, че компанията "Уралвагонзавод", считана за най-големия производител на танкове в света, е осигурила "тържествено изпращане" на тежката техника.

Т-90М "Прорив"

Танкът е модифицирана версия на масовия Т-90. Това ще е най-адаптивният танк в условията на съвременните бойни действия. В новите машини ще има система за обмяна на данни в реално време. 

Корпусът на Т-90М е покрит със съвременен комплект от модулна динамична защита "Реликт", която "сваля" вражески снаряди на метър от танка. В долната част на купола и в задната част като защита се използват решетъчни плоскости, а бойното отделение е защитено с антиосколочно покритие.

Според разработчиците бронята на танка е създадена така, че да осигури пълна защита на машината и екипажа от удар с танков снаряд от която и да е страна.

Танкът е и със значително понижена радиолокационна видимост в сравнение с базовия модел. Казано по-просто, машината на практика не свети на топловизорите в системите за насочване на танковете от XXI век. Машината има нов купол, двигател с повишена мощност, модерна система за управление на огъня и модифицирано 125-мм оръдие. 

Терминатор (БМПТ)

"Терминатор"-ите са на въоръжение в руската армия от 2018 г. Комплектът на БМПТ се състои от две 30-милиметрови оръдия 2А42, четири пускови установки за управляеми ракети от типа "Атака" с лазерна прицелна система, два гранатомета и модернизирана танкова картечница "Калашников".

Терминатор е способен да сваля хеликоптери и самолети, които летят с ниска скорост и височина и да унищожава бронирани цели като танкове и бойни машини на пехотата.