Русия е изпратила ракетен крайцер към бреговете на Сирия на фона на напрежението между САЩ и Иран. 

По информация на "Ал Джазира", Москва е изпратила кораба "Маршал Устинов". 

Това се случва само дни, след като напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира заради ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани в резултат на американски въздушен удар в Ирак. 

Иран се закани да отмъсти за смъртта на генерала, а първата му стъпка бе да прекрати участието си в ядрената сделка от 2015 година, която ограничаваше дейностите на страната в ядрената сфера в замяна на смекчаване на санкциите против техеран. 

На свой ред президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че Вашингтон няма да се колебае да отвърне на всяка една атака. 

Маршал Устинов е ракетен крайцер на руския военноморски флот. Втори кораб от проекта 1164 „Атлант“, влиза в състава на Северния флот на Русия.

Построен от корабостроителния завод „61 комунара“ в Николаев. Наречен в чест на Министъра на отбраната на СССР, Маршала на Съветския Съюз Дмитрий Устинов. Намира се в строй от 1986 г. 1994 – 1997 г., 2001 г. и 2011 – 2016 г. преминава ремонт и модернизация.

От юли 2011 г. до декември 2016 г. крайцера преминава основен ремонт и модернизация на кораборемонтния завод „Звездочка“, в хода на които е проведен ремонт на корпусните конструкции на кораба, механизмите на винторулевата група, главната силова установка, общокорабните системи на крайцера, а също и модернизация на системите на радиоелектронното въоръжение със замяна на аналоговите устройства с цифрови.

Превод и редакция: БЛИЦ