Доскоро регистрацията при военните се възприемаше от американските граждани като проста формалност. Всичко обаче се промени, след като Вашингтон ликвидира водещия ирански генерал Касем Сюлеймани, пише The New York Times.


Тагът „Трети свят“ започна да придобива популярност в социалните мрежи и много млади американци започнаха да се опасяват, че властите отново ще върнат задължителна военната служба, отбелязва изданието, пише "Поглед инфо".

В продължение на десетилетия американските мъже над 18 години са регистрирани от държавните органи в случай на военна повинност. През последните години това действие се превърна в проста формалност и се извършва главно „за да бъде отбелязано“, пише The New York Times.

Всичко обаче се промени след като един от водещите ирански командири Касем Сулеймани загина в Багдад в резултат от американски въздушен удар.

Убийството на генерала предизвика безпокойство относно възможността за нова война в Близкия изток и често забравяната регистрация във въоръжените сили предизвика безпокойство у много американци.

Изразът „Трета световна“ започна да набира популярност в социалните мрежи. Младите хора изведнъж си спомниха, че са влезли във военния регистър след 18-ия си рожден ден, много от тях са се съгласили с това за да получат финансова подкрепа за обучение в колежа. Един от потребителите на Twitter написа, че е блокирал акаунта на армията на САЩ, погрешно предполагайки: „Те няма да могат да ви призоват, ако не ви видят“.

Интересът към въпроса беше толкова висок, че доведе до срив на сайта на Системата за военни записи, независима правителствена агенция, която съхранява информацията за американците, годни за донаборници. 

„Поради разпространението на дезинформация, в момента нашият сайт е изправен пред голям трафик. Оценяваме вашето търпение.“, заяви агенцията в Twitter.

САЩ започнаха да призовават войници в армията по време на войната между Севера и Юга. Те продължаваха под една или друга форма да използват наборната войска по време на конфликта във Виетнам, казва Дженифър Мителщат, професор по история в университета в Рутгерс.

Но от 1973 г. военната повинност в Америка е прекратена след протести срещу войната във Виетнам. Целият политически спектър на Съединените щати значително помогна за премахването на проекта, отбелязва Мителщат.

Съвременните въоръжени сили на САЩ са изцяло съставени от доброволци и наброяват около 1,2 милиона души. За да промени ситуацията, Конгресът ще трябва да гласува законопроект за връщане на донаборниците, който президентът след това ще трябва да подпише. Във всеки случай подобна стъпка ще изисква широка политическа подкрепа, подчертава изданието.

Всички мъже от 18 до 25 години са длъжни да се регистрират в системата за военна регистрация. Много млади хора влизат в базата данни на системата, когато получат шофьорска книжка, а някои се регистрират, за да получат държавна помощ за образование.

Но регистрацията изобщо не означава, че човек ще бъде призован в армията. „В момента записването в Системата за военна регистрация не показва вероятността да служите в действащите въоръжени сили“, казва Мителщат.

Освен това, ако един млад мъж не се запише в системата за военна регистрация, той ще бъде изправен пред доживотни присъди. Например, той няма да може да разчита на федералните субсидии и да работи в държавните структури.

Исторически в Съединените щати в армията са призовавани само мъже. Но през последните години все по-често се повдига въпросът за вписването на жените във военния регистър. Особено поради факта, че те играят все по-голяма роля във въоръжените сили.

През 2015 г. Пентагонът направи всички бойни длъжности достъпни за жени. Миналата година федерален съдия в Хюстън постанови, че изключването на жените от повиквателната противоречи на Конституцията.

През 1860-те, по време на Гражданската война, тълпи, състоящи се предимно от бели работници от чужд произход, излязоха на улиците на Ню Йорк в знак на протест срещу призоваването в армията. Те изгаряха къщи и организираха нападения срещу черни жители на града.

Век по-късно изгарянето на повиквателната се превърна в символ на протест срещу войната във Виетнам. „Мисля, че би било честно да се каже, че наборната армия никога не е била много популярна“, каза Мителщад.

Според нея обаче има аргументи в защита на връщането на задължителната служба в армията. По-специално се предлага въоръжените сили да представят по-широко американското общество. Съвременната американска армия, която се състои изцяло от доброволци, включва главно хора от работническата класа и хора с не бял цвят на кожата.