Теоретично украинските системи за ПВО могат да се справят с такива ракети, отбелязаха експерти. 

Прехващането на ракети X-35U обаче може да бъде сложно поради малките им размери.

Русия разполага в района на Брянск дивизион брегови ракетни системи "Бал", който е въоръжен с противокорабни ракети Х-35У. И въпреки че на пръв поглед тези ракети са предназначени за унищожаване на морски цели, преместването на комплексите до украинската граница има специфична цел. 

За това колко опасна може да бъде „Топката“ и каква заплаха представляват ракетите Х-35У, е описано в материала на Defense Express, цитиран от украинския Фокус.

Наблюдатели пишат, че по-рано окупаторите вече са атакували украински градове с ракети на комплекса "Бал". В същото време форматът за използване на тактическите ракети Kh-35U беше подобен на използването на ракети Kh-22 - насочване към радиоконтрастна цел с ниска точност на попадение, което неизбежно води до цивилни жертви.

Според Центъра за национална съпротива, поради недостиг на друг тип ракети, руснаците преместват комплексите "Бал", които след модернизация са способни да поразяват наземни цели на разстояние до 500 км.

„Има всички основания да смятаме, че окупаторите искат да използват „Топката“, за да обстрелват градовете ни именно поради „ситуационния недостиг“ на конвенционални крилати ракети или за да се опитат да „спасят“ класически ракети“, отбелязват експертите.

Освен това обхватът на ракетите и разполагането на комплекси в района на Брянск показват, че дори Киев може да бъде атакуван от "Бал".

Бреговите ракетни системи "Бал" са предназначени за защита на крайбрежните съоръжения от атаки от морето, както и за контрол на териториални води и проливи. Освен това комплексите трябва да предотвратят възможността за десантиране на амфибии и да участват в придобиването на господство в морето.

Те са способни да изпълняват бойни задачи в сложни метеорологични условия през деня и през нощта с пълна автономност на насочването на ракетите след изстрелване в условията на радиоелектронна и огнева устойчивост на противника.

Дивизионът "Бал" включва четири пускови установки, всяка от които съдържа осем ракети. Така общият залп е 32 CR.

Ракетата X-35U е дозвукова, има радарна глава за самонасочване (GOS). Масата на бойната глава достига 145 кг, а стартовата маса на ракетата е 670 кг.

Експертите отбелязват, че теоретично украинските системи за противовъздушна отбрана могат да се борят с такива въздушни цели, но на практика прехващането на такива ракети може да бъде усложнено от техния размер. Например дължината на ракетата Kh-101 е 7,45 m, Kh-555 е 6,4 m, калибърът 3M14 е 6,2 m, а дължината на корпуса на Kh-35U е само 5 m с размах на крилата 1,33 m.
 

В същото време експертите поставят под въпрос декларирания обсег на модернизираните ракети Х-35. 

Първоначално те можеха да поразяват цели на разстояние до 200 км, а след модернизацията обхватът се увеличи над 300 км. Така, ако информацията е вярна, модернизираните X-35U са напълно способни да летят от района на Брянск до украинската столица.

На 11 юни говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна полковник Юрий Игнат говори за тънкостите на конфронтацията в небето между украинската ПВО и ракетите на противника. По-конкретно, полковникът обясни, че руснаците изстрелват бутафорни ракети, за да заблудят украинските системи за противовъздушна отбрана, но тъй като е невъзможно да се разбере във въздуха, трябва да се свалят всички цели на радара.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук