Руската военна операция в Украйна се развива по план и основните задачи от първия ѝ етап са изпълнени. Руското министерство на отбраната съобщи това на брифинг в петък.

Според министерството украинските въоръжени сили са понесли сериозни загуби: авиацията и системите за противовъздушна отбрана са почти напълно унищожени, военноморският флот е престанал да съществува и на украинците не са останали никакви организирани резерви. Голяма част от Донбас обаче вече е "освободена".

Оценка на операцията

Първият заместник-началник на Генералния щаб Сергей Рудской обясни, че значителното намаляване на украинския военен потенциал позволява основните усилия да бъдат съсредоточени върху главната цел - освобождаването на Донбас, а операцията ще продължи до "пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ".

Руските военни са блокирали редица от най-големите украински градове - Киев, Харков, Чернигов, Суми и Николаев. Под техен пълен контрол са Херсонската област и по-голямата част от Запорожката област.

"Обществеността и отделни експерти се чудят какво правим около блокираните украински градове. Първоначално не планирахме да ги щурмуваме, именно за да предотвратим разрушения и да намалим загубите сред личния състав и цивилното население", обяснява Рудски, но и добавя, че такава възможност не може да бъде изключвана.

Руският Генерален щаб обяви съкрушителното поражение на украинската армия и края на първия етап от спецоперацията

Според него руското въоръжение е показало "висока точност, надеждност и възможност за оперативно използване".

Загубите:

За един месец на операцията са убити 1351 руски военнослужещи и 3825 са ранени. Това е вторият път, когато руските военни признават за жертви и ранени свои военнослужещи.

Сравнително по-често отчитат елиминираните украински противници - от началото на операцията украинските въоръжени сили и Националната гвардия са понесли 14 000 жертви и са загубили общо около 30 000 войници и офицери. Това е приблизително 11,5% от състава им, изчислява руското министерство.

Украинските военновъздушни сили и системата за противовъздушна отбрана са "почти напълно унищожени", а военноморският флот на страната е "престанал да съществува", каза Рудский.

Според него всички 24 формирования на сухопътните сили също са понесли "значителни загуби". Откроява се, че Украйна не разполага с организирани резерви, а попълването на загубите чрез повсеместна мобилизация и териториалната отбрана увеличава риска от загуби, тъй като това не са обучени военни.

Украйна е загубила значителна част от военното си оборудване: 65,7% от танковете и бронираните машини, 42,8% от полевата артилерия и минохвъргачките, 30,5% от ракетните установки и 82% от зенитно-ракетните системи С-300 и Бук-М1. Осемдесет и пет процента от тактическите ракети "Точка-У" са ликвидирани.

Освен това почти три четвърти от украинските военни самолети и половината от хеликоптерите са унищожени, а само един от 36-те безпилотни летателни апарата Bayraktar TB-2 остава на въоръжение.

Руските военни са нанесли удари по 16 основни украински военни летища и унищожили са 39 складови бази с арсенал, в които се намирали до 70% от военното оборудване, материалите и горивата, както и над един милион тона боеприпаси. Високопрецизните оръжия поразяват 30 ключови предприятия от военнопромишления комплекс.

Освобождаването на Донбас

През месеца е била освободена значителна част от територията на Донецката и Луганската народна република - съответно 54% и 93%; 276 населени места са преминали под контрола на народната милиция на републиките.

Украинските сили за сигурност в Донбас са загубили една четвърт от личния си състав - около 16 000 души, като 7000 от тях останаха без заплати.

В момента в ЛНР се водят боеве в покрайнините на Северодонецк и Лисичанск, а в ДНР продължава освобождаването на Мариупол и настъплението западно от Донецк.

Повече от 23 000 души от 37 държави са изразили готовност да се сражават на страната на Донбас, а Москва е посъветвала ръководствата на републиките да приемат тази помощ, но те отказаха. "Те разполагат с достатъчно сили и средства", обяснява Рудской.

Западната помощ за Киев

От началото на операцията западните страни са доставили на Украйна над 100 артилерийски установки, почти 900 преносими зенитно-ракетни системи и 3800 противотанкови оръжия.

"Смятаме, че е огромна грешка западните държави да доставят оръжия на Киев. Това удължава конфликта, увеличава броя на жертвите и няма да може да повлияе на резултата от операцията. Истинската цел на тези доставки не е да подкрепят Украйна, а да я въвлекат в продължителен военен конфликт "до последния украинец", казва Рудской.

Москва няма да пренебрегне евентуални доставки на самолети и системи за противовъздушна отбрана за Киев и ще "реагира незабавно", ако бъде направен опит за установяване на забранена за полети зона над Украйна, подчерта той.

Броят на чуждестранните наемници и бойци в Украйна е достигнал 6600 души, но притокът е започнал да намалява - не само заради прецизните удари по техните бази и тренировъчни лагери, но и защото те бягат в съседните страни. Според Рудски през последната седмица на украинска територия не е пристигнал нито един чуждестранен наемник, а 285 бойци са избягали.

Хуманитарният аспект

От началото на операцията Русия е евакуирала близо 420 000 души от Донбас и Украйна, заяви Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната. Една пета от тях са деца. Освен това Москва е помогнала за евакуацията на 9000 чуждестранни граждани, без да е необходимо каквото и да било участие от страна на Киев.

Руската страна ежедневно отваря и ще продължава да отваря хуманитарни коридори, по които цивилни граждани да напускат районите на военните действия. В същото време украинската страна не е постигнала съгласие за единен коридор в посока към Руската федерация.

Руските въоръжени сили не нанасят удари по гражданската инфраструктура, докато Киев я разрушава, каза Рудской. Той заяви, че всички 127 моста, разрушени в Украйна, са били взривени от националисти, за да възпрат руските сили от настъпление.

Първият заместник-началник на руския генерален щаб нарече минираните подстъпи към пристанищата Одеса, Очаков, Черморск и Южний "още един пример за безразсъдство". Поне десетина от мините са хвърлили котва и се носят в западната част на Черно море, като представляват реална заплаха не само за военните кораби, но и за гражданските плавателни съдове.