Федералната служба за сигурност (ФСС) и вътрешното министерство на Русия съобщиха, че са разбили хакерска група, чиито членове са измъкнали в периода март-април т.г. 1,7 млрд. рубли (около 25,5 млн. долара) от сметки в шест руски банки, сред които Металинвестбанк, Руската международна банка, Метропол и Регнум, предадоха ТАСС и Ройтерс.
В съвместната операция по разбиването на групата са участвали и въоръжени части на руската Национална гвардия. Задържани са около 50 души, като 18 от тях са оставени в ареста в Москва до приключване на разследването. На други трима е забранено да напускат страната.

Според ФСС арестите са извършени едновременно в 15 руски области и е заведено наказателно дело срещу заподозрените. Те са обвинени, че са участници в организирана престъпна група и са използвали вирусни компютърни програми за извършване на измамите си.

При акцията е иззето значително по обем компютърно и комуникационно оборудване, фалшиви банкови карти, финансови документи и големи количества налични пари. Всички тези веществени доказателства потвърждават нелегалния характер на дейността на групировката, се посочва в съобщението на ФСС, цитирано от Ройтерс.

ТАСС цитира източник, близък до следствието, според когото само от Металинвестбанк са били откраднати 680 млн. рубли. Киберпрестъпниците са получавали дистанционен достъп до системите на банката и са превеждали крадените пари в контролирани от тях сметки.