Южният военен окръг на Русия получава на въоръжение свръхмощни радиолокационни системи "Ниобий-СВ", пише световни агенции, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната.

Новата техника ще постъпи във войската до края на 2019 г. Радарите ще помогнат за защитата на Южна Русия и Крим.

Експерти от Министерството на отбраната коментират, че "Ниобий-СВ" са в отговор на пусковите установки към системата за противоракетна отбрана на САЩ в Румъния и България. Установките могат да бъдат използвани и за пуск на високоточни крилати ракети "Томахоук".

През юли стана известно, че американските въоръжени сили завършват разгръщането на комплекс THAAD в Румъния. THAAD заменят стационарните системи Aegis Ashore, които са модернизирани. В началото на септември в Румъния бяха върнати обновени системи Aegis Ashore.

Трябва да се отбележи обаче, че в България такива американски системи няма и не се предвижда да има. Затова не е ясно засега защо цитираните експерти замесват и страна ни.  

Радарите "Ниобий-СВ" могат да засичат и съпровождат въздушни обекти от всякакъв тип - самолети, хеликоптери, крилати и балистични ракети, а също и безпилотни самолети. Радарът може да засече до 300 цели едновременно, а обсегът е 300 километра.