Минометната система 2S4 "Тюльпан" 240mm в момента е най-голямата минохвъргачна система, която се използва в света. Някои експерти нарекоха това оръжие "разрушител на градове". 

Очевидно американските HIMARS, според западната логика, не принадлежат към оръжията, които разрушават градове, пишат чуждите агенции.

В бойните действия в зоната на специалната военна операция участват и „Тюльпан“. Те са били забелязани по време на щурма на Азовстал в Мариупол и в района на Донецк.

Според редица американски военни експерти "Тюльпан"нямат аналози в западните армии, въпреки че там активно се използват самоходни тежки миномети.

Въпреки това, 2S4 "Тюльпан" се различава от тях с това, че може да унищожава укрепени райони и опорни пунктове на противника, които не са по силите на западните самоходни артилерийски системи. В западните армии за тези цели се използва авиация, която използва боеприпаси с прецизно насочване.

Руската система 2С4 "Тюльпан" може да действа и при липса на авиация. В този случай бойното превозно средство може да използва снаряди от различни видове, които могат да разрушат бункери или да подпалят сгради.

Тази самоходна минометна система със специална мощност произхожда от СССР. Развитието на "Тюльпан" започва в средата на 60-те години, а през 1972 г. започва масовото им производство, което продължава до 1988 г.

Към 2021 г. руските въоръжени сили разполагат с 430 единици "Тюльпан"2S4, от които 390 са на склад.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук