Видеокадри, които се появиха в мрежата, запечатаха мощен бомбен удар. Според канали в Telegram, става дума за използването на универсален модул за планиране и коригиране, оборудван с 1500-килограмова високоексплозивна авиационна бомба.

На видеозаписа се вижда, че авиобомбата поразява точно укрепения район на украинската армия, което, като се има предвид избухналата експлозия, показва, че ударът гарантирано е унищожил цялата дислоцирана там групировка на украинските войски, заедно с оборудването и оръжието.

Съдейки по огромното огнено кълбо, което се издигна на височина от няколко десетки метра, и ударната вълна, която се разпръсна почти в радиус от 700-800 метра, бомбата е имала огромна мощност. Отбелязва се, че такива оръжия се използват активно от няколко седмици, като те доста успешно поразяват дори и най-защитените позиции на украинската армия.

Все още не е възможно да се установи точната зона на удара чрез геолокация, но според източници на мястото на експлозията се е образувал 20-метров кратер, дълбок около 7-8 метра.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук