Танкове Т-72Б, специално модернизирани за водене на боеве в градски условия, са постъпили в руската армия, съобщи сайтът на отбранителната промишленост военное.рф.
Освен средства за допълнителна защита от огъня на гранатомети и противотанкови ракети на противника на тези машини отпред са поставени булдозерни ножове.
 

Този комплект оборудване за най-масовия руски танк Т-72 е разработен още преди 10 г. и вече е постъпил във войските. Той може да се използва не само в градска среда, но и на всяко бойно поле.
 
Този модел на Т-72 е снабден както с динамична, така и с активна броня. Комплексът за активна защита (КАЗ) представлява разположена на танка система, която при откриване на приближаващ към танка противотанков боеприпас изстрелва насрещни заряди, отслабващи или унищожаващи боеприпаса. Динамичната защита се състои от метални контейнери, съдържащи елементи на динамичната защита, състоящ се от два слоя взривно вещество и тънка металическа пластина между тях – контейнерите се взривяват срещу снарядите на противника, отклоняващи кумулативните струи.
 
Воденето на боеве в градски условия е един от най-важните проблеми, който се стараят да решат танкостроителите в света. Скоро в Сирия турската армия загуби 10 танка Leopard 2А4 и причината е, че не е пригоден за бой в градски условия бордовете и кърмовата част се оказват не достатъчно защитени за сметка на челото.
 
Превод и редакция: БЛИЦ