Руската армия се опитва да задържи завзетите позиции в Южна Украйна и подготвя контранастъпление, за да достигне административната граница на Херсонска област.

Това съобщи във Facebook представителят на Оперативно командване "Юг" Владислав Назаров, информира "Укринформ".

"Врагът изгражда ударна група в посока Кривой Рог, като преследва целта да предотврати пробив на нашите войски и планира контраатаки, за да достигне административната граница на Херсонска област.

- Руските сили атакуваха Николаев три пъти: два пъти с ракетни системи за залпов огън "Смерч" и със зенитно-ракетни системи С300", казва Назаров.

Легендарната жена-командир на армията на ДНР Олга Качура, наричана Корса, е починала. Това се съобщава в канала в Telegram на кмета на Горловка Иван Приходко, информират световните издания.

"Трагично загина една смела и мъдра жена, която стоеше в началото на Народната милиция на Донецката народна република. Качура Олга Сергеевна, победоносната и непоколебима Корса!" - се казва в публикацията.

Според Приходко, Качура е имала такива титли и звания като "полковник", "командир на артилерийска дивизия" и "почетен гражданин на град Горловка".

Той добавя, че всички тези звания и титли, както и любовта и уважението на колегите ѝ, са само малка част от нейните заслуги.

Олга Сергеевна Качура (Корса) командва дивизията на РСЗО "Град" в Горловка от 2014 г. насам. Това е единствената артилерийска дивизия в Донбас, командвана от жена. Качура е и един от основателите на Народната милиция на ДНР.

Украйна може да мобилизира още около 500 000 наборни войници в армията. За разлика от руската армия обаче украинската армия няма проблеми с човешкия ресурс. Това е заявил Андрей Ковалчук, командир на Оперативното командване "Юг", съобщава украинското издание "Фокус".

Според него, след пълномащабното нахлуване на Русия в страната са мобилизирани 500 хил. души. При необходимост могат да бъдат мобилизарани още толкова хора.

"Вече сме мобилизирали половин милион мъже и можем да мобилизираме още половин милион, ако е необходимо", казва той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук