Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи на брифинг в Киев, че няма друга формула за спасяването на украинските защитници на Мариупол, освен използваната в момента, пише УНИАН.

Според нея основният въпрос сега е операцията за спасяване на украинските бойци, които защитават Мариупол.

Маляр потвърди, че в рамките на първия етап на операцията 53 тежко ранени украински войници бяха евакуирани в окупирания Новоазовск, а 211 войници, които са в задоволително състояние, бяха евакуирани в окупираната Еленовка.

"Операцията ще продължи до завръщането на тези лица на територията, контролирана от Украйна. Военна деблокада към момента е невъзможна и няма друга спасителна формула освен използваната в момента. Това беше единственият изход", подчерта Маляр.

Горещо ВИДЕО от войната! Какво се случва с бойците от "Азов"

Тя уточни, че е необходима процедура за размяна за по-нататъшното връщане на украинските защитници на Мариупол.

Заместник-министърът каза още, че украинските власти знаят броя на украинските бойци, които все още остават в завода на Азовстал, но не могат да разкрият информацията, тъй като е чувствителна. Тя отбеляза, че не може да се каже, какви са шансовете за спасяването им:

"Това е същото, като да се отговори кога ще приключи войната. Това е процес в който включва много компоненти, които могат да променят ситуацията всяка минута. Единственото което може да кажем е, че украинската държава прави всичко възможно за да ги спасим. Ние се гордеем с тях, те са нашите герои", добави Маляр.

 

 

Според нея, всички възможни сценарии са били обсъдени, преди да се премине към сегашната ситуация. "Надяваме се тази спасителна акция да завърши добре", подчерта Маляр.

В същото време, стана ясно, че Държавната Дума на Руската федерация подготвя закон за забрана на размяната на украински бойци от отряда на специалните части "Азов".

Русия трябва да обмисли смъртно наказание за бойците от националистическия батальон "Азов", заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че Русия е наложила мораториум върху смъртното наказание, трябва да "обмисли внимателно" възможността за налагането му на бойците от "Азов", заяви Слуцки в дебат в долната камара на руския парламент, след като над 260 от защитниците на стоманодобивния комплекс "Азовстал" бяха евакуирани.

"Те не заслужават да живеят след чудовищните престъпления срещу човечеството, които са извършили", каза още руският депутат.

Русия определя операцията като масово предаване. Украинската страна избягва да използва този термин и заяви, че бойците ѝ "са изпълнили бойната си мисия".

Над 260 бойци, някои от тях тежко ранени, бяха изведени от завода вчера и отведени в два града, контролирани от проруските сили в Източна Украйна. По последни данни в завода остават още бойци, чийто брой е неизвестен, съобщава Асошиейтед прес.

И днес продължава излизането на украинските войници от "Азовстал", съобщава "Ройтерс". Най-малко 7 автобуса, превозващи предали се украински бойци, са напуснали металургичния завод, което според агенцията означава, че битката за Мариупол е към своя край.