На фона на войната Генералният щаб на Руската федерация се интересува от военното планиране да се ръководи лично от президента на страната Владимир Путин. Това заяви бившият депутат на Държавната дума на Руската федерация, а сега украински бизнесмен Иля Пономарев, цитиран от УНИАН.

„Мисля, че Путин да управлява и участва във военното планиране пряко. Това премахва голяма част от отговорността за някои чиновници.

Мисля, че затова се опитват да го въвлекат пряко в решенията, взимани за войната. 

Има дори и исторически паралели в това. Например по време на Втората световна война Сталин лично ръководеше щаба, въпреки че всички знаят, че той беше много посредствен командир“, каза Пономарев.

Ексдепутатът отбеляза също, че Путин е на власт твърде дълго и започна да се уморява от рутината.

„Путин е на власт от дълго време. Отдавна му омръзнаха традиционните функции на президента. Проблемът за него е, че не може да се отърве от тях. 

Той не може да напусне поста си ей така – има някои задължителни неща, които президентът трябва да направи. 

Затова, когато има възможност да направи нещо други, той явно е щастлив. За него всякакви международни дела са идеален изход“, отбеляза Пономарев.

Ексдепутатът също така изрази мнение, че сега Путин е решил да се пробва в ролята на „велик стратег“.

„Той обича да се занимава с международна политика, защото това го кара да се чувства като някакъв велик стратег. В Русия той общува с едни пълни идиоти, а в международния план има достойни съперници“, каза ексдепутатът.

Превод и редакция: БЛИЦ