Ликвидирането на Путин не е голям проблем. Единственият въпрос е кой е готов да го финансира. Ако лидерът на Кремъл се крие в бункер, физическото му унищожаване ще бъде още по-лесно.

Това мнение е изразено от руският опозиционен политик Иля Пономарьов в интервю, съобщават световните издания.

- Смятате ли, че Путин не разполага с надеждна информация за хода на войната, за мащабите на загубите и т.н.?

- Да се каже, че той не знае нищо, не е вярно. Разбира се, всички лидери се стараят да не се излагат на лична опасност и да докладват по правилния начин - това е сигурно. Всички винаги го правят. Това е национална традиция.

- Възможно ли е отношенията между Путин и Шойгу да се влошат на фона на военните неуспехи? Ако това е така, може ли това да доведе до неговата оставка?

- Сега има основателна причина за това - по здравословни причини. Шойгу получи инфаркт и това може да е основание за оставка. Но има един нюанс. Путин чисто исторически не обича да взема прибързани кадрови решения. Подобно решение би означавало за него, че е сгрешил, като е поръчал едно или друго нещо на един или друг човек.

Отмъщението се сервира студено. Ето защо той обикновено изчаква пауза. Той не взема решение сега, а отлага съответните заключения.

Мисля, че Шойгу със сигурност е изложен на риск в момента. Но по-скоро не е вероятно всичко да се случи много бързо и наведнъж, да не говорим, че да покаже на всички руснаци, че нещата са се объркали. Въпреки че всичко е възможно.

- Възможно ли е да се каже, че Шойгу има някакво специално влияние върху Путин, че може да го убеди или разубеди в нещо?

- Поради спецификата на чекисткия си характер Путин е силно привързан към общуването с най-близкото си обкръжение, което познава още от времето на Санкт Петербург. Цялата му политика по отношение на персонала се основава на това. Петербургчани са акционери в режима, а всички останали са топ мениджъри.

Има определен брой хора, които попадат в сравнително тесен кръг и не се числят към петербургчани. Двамата с Шойгу всъщност прекарват много време заедно, в тайгата и т.н. Това подсказва, че Шойгу е доста близък с него, но дали този преход от висшия мениджмънт към акционерите се е състоял, имам съмнения.

Не мога да проникна в главата на Путин, но фактът, че Шойгу има някакво влияние върху него, е сигурен. Не е е ясно колко голямо е то.

- Да изключим Шойгу от уравнението. Смятате ли, че нерадостните новини от фронта могат да накарат Путин да вземе някои кадрови решения, ако не веднага, то по-късно? Възможно ли е нещо да се промени в генералния щаб и как това ще се отрази на ситуацията на фронта?

- Сто процента съм сигурен, че кадрови решения могат да бъдат взети и ще бъдат взети. И това вече се случва. Но инициативата няма да дойде само от Путин. В интерес на самите Шойгу, Патрушев и Бортников е да прехвърлят вината от себе си върху някои конкретни участници.

Всеки царедворец трябва да пожертва някои от своите лейтенанти, за да отклони удара от себе си. Това със сигурност се случва.

- Споменахте царедворци. В този контекст исках да попитам за вероятността от дворцов преврат - каква е оценката Ви за нея в момента?

- Смятам, че тя като цяло се увеличава, но имам сериозни съмнения, че инициативата за подобни действия ще дойде от силоваците. Силите за сигурност трябва да бъдат инструментът, защото те имат достъп и без тях това не може да стане.

Но ми се струва, че, грубо казано, някой трябва да плати за това.

- Някой от олигарсите?

- Да, някой от бизнеса трябва да стимулира финансово. Системата там е толкова прогнила, че изобщо не бих се учудил, ако ролята на Абрамович във всички тези преговори е била финансово стимулирана. Вероятно до нивото на самия Путин.

Казвам това с насмешка. Но ако това наистина се е случило, няма да се изненадам.

- Иля, последният въпрос е чисто технически: ако се твърди, че Путин се намира в бункер, колко е трудно той да бъде открит и унищожен там?

- Имам известен скептицизъм по отношение на това, че се намира в бункер. По една проста причина: защото бункерът не само представлява сигурност, но и затвор.

Ако Путин е в бункера, само заради броя на външните влияния това е сигурност, но това прави и дворцовия преврат много по-лесен. В такъв случай трябва само да се даде команда на охраната.

Това е и сигнал към всички останали - ако Путин се крие някъде, ако военачалникът не е на командния мостик, това има дестабилизиращ ефект върху целия екип. Путин многократно подчерта това в примера с Янукович. Така че се съмнявам, че е в някой далечен бункер.

Подготовката на тези бункери е напълно възможна. Смятам, че това говорене за бункера е изгодно за Путин, за да не си помисли някой външен, че може да го елиминира, тоест: няма да стигнете до мен.

Бункерът също така означава, че той сериозно се готви за ядрена война, очевидно се опитва да сплаши света, да изнудва с възможността за ядрена война.

Но се съмнявам, че сега е там. Особено след като в Москва има много възможности за доста надеждна изолация, например в Ново Огарево и т.н. Защо ще се крие в Урал?