Боевете с използване на тежка военна техника започнаха на 24 февруари следобед близо до Харков. До града стигнаха танкове на руската армия, които встъпиха в бой с 92-ра бригада на въоръжените сили на Украйна.

В момента Харков е практически обкръжен. И въпреки че въоръжените сили на Украйна все още се опитват да отблъснат атаките на руската армия, съпротивата на украинските военни постепенно отшумява. 
 

Тежка техника на руската армия вече е видяна в най-близките покрайнини на големия областния център.

Извънредно! Руската армия превзе летище до Киев ВИДЕО

Припомняме, че руските сили не нанасят удари по цивилната инфраструктура и жилищния сектор.
 
Харковските власти обаче съобщават, че ситуацията в града ескалира. От началото на деня са регистрирани над двеста обстрела и няколко опита за нарушаване на границата, съобщава съветникът на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко.

„Ситуацията в Харков ескалира, но нашите военни, национални гвардейци и полиция работят в засилен режим“, каза Вадим Денисенко.Според него Националната гвардия, заедно с граничната охрана и въоръжените сили на Украйна, продължават да защитават Украйна от руския агресор.

Боевете продължават почти на цялата територия на Украйна. Министерството на вътрешните работи на Украйна също моли да не се вярва на фалшификатите на пропагандни медии за предполагаемото отстъпление на украинската армия. 

Движението в метрото в Харков беше спряно, за да може там да се настанят повече граждани. Това съобщи говорителят на метрото в Харков Алексий Битнер. Има много хора по метростанциите.

Възобновяването на движението ще бъде съобщено по-късно.


Олег Синегубов призова жителите на Харков да слушат сигналите за гражданска евакуация. 

Превод: БЛИЦ