Известният руски военен експерт Виктор Мураховски в интервю за Федералната агенция за новини (ФАН) разказал за провежданата от Русия работа в Сирия, която стегна, обучи и мотивира сирийската армия активно да противостои на терористите. Накратко: научи сирийците на трудното изкуство да воюват.
Например, според експерта, до намесата на Русия в борбата с терористичните групировки сирийските танкови дивизии не са използвани при щурм в ротни или батальонни тактически групи. Те фактически представлявали просто стационарни огневи средства за поразяване техниката на противника в пределите на пряката видимост.
 

Руският Генщаб успял съществено да промени неефективните устои и за всяка спецоперация разработвал тактически схеми за използване на бронираните машини при настъпление срещу позициите на терористите. Това значително увеличило ефективността на сирийските сили и оцеляването на сирийските войници. По-рано танкистите практически не взаимодействали с пехотата и това водело до неоправдани загуби сред сирийските военнослужещи.
 
Мураховски отбелязал, че Сирия отначало се сблъскала с много сериозен проблем – липсата на необходимото количество и качество боеприпаси. Руските доставки обаче изменили положението. Единственото, с което сирийците нямали проблеми още от началото на конфликта, това е използването на автомата Калашников.
 
Експертът е уверен, че най-важното обстоятелство, което позволило сирийците да изменят влошаващата се ситуация през 2015 г., е създаването на оперативни групи от руски военни съветници. Именно грамотно обмислените от руското военно ръководство стратегически маньоври и тактическите аспекти позволили да се пречупи хода на противопоставянето в полза на САР, съобщил Мураховски. В заключение експертът добавил, че без ефективни действия на ВКС сирийците не биха се справили с терористичната заплаха.
 
Превод и редакция: БЛИЦ