Разузнавателен кораб на руския флот се е приближил до Хавайските острови в САЩ. Това заяви говорителят на капитана на Тихоокеанския флот на САЩ Джон Гей, съобщават световните издания, позовавайки се на Военноморския институт на САЩ.

Гей е заявил, че американските военноморски сили знаят за руския кораб, опериращ в международни води край Хаваите. Американските военни ще го проследяват през цялото време, докато е близо до островите.

„С помощта на патрулни самолети, надводни кораби, можем да наблюдаваме отблизо всички съдове в зоната на действие в Индо-Тихоокеанския район“, добавил е той.

Американските военни са отбелязали, че корабът на руския флот се движи в рамките на международното право и не представлява опасност за корабоплаването. Той обаче не излъчва сигнала на системата за автоматична идентификация (AIS).

Американският флот не е предостави никаква друга информация за кораба. Отбелязва се обаче, че може да става въпрос за разузнавателния кораб „Карелия“ на руския тихоокеански флот.

На 21 май той се е намирал на 21 километра западно от остров Кауаи, където се намира Тихоокеанският ракетен полигон. На него ВМС на САЩ и Агенцията за противоракетна отбрана тестват различни ракети.

Превод и редакция: БЛИЦ