Руски военни успяха да заловят система за управление на ракети HIMARS като трофей.

В резултат на ударите на украинската армия по Кировския район на Донецк, руските военни успяха не само успешно да свалят няколко боеприпаса, изстреляни от системи HIMARS, но и да заловят системата за управление на такива ракети, пишат агенциите. 

Блокът за управление на ракетата, съдейки по визуалното състояние, изобщо не е повреден. Това ще позволи да бъдат изследвани възможностите му и да се разработят решения за противодействие на атаки с помощта на системите HIMARS, надяват се военните.

На представените снимки може да се види блокът за управление от ракетата M30\M31, взета като трофей от руските военни. Той изобщо не е повреден. Това дава възможност за внимателното му проучване. Въпреки това, все още е много трудно да се предположи каква информация ще разкрие такъв блок за управление, въпреки че е очевидно, че става дума за система за насочване на ракети към цел и управлението им чрез специални протоколи за военни сателити.

Към днешна дата въоръжените сили на Украйна все още продължават да използват системите HIMARS за атаки, но ефективността на тези оръжия е сериозно намаляла.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук