Настоящият доклад на белоруското министерство на отбраната, че по време на съвместното обучение на военните от страната и Беларус „въпросът за преразпределението на руската техника на белоруските летища“ изглежда неочакван, пишат медии.

Президентът Александър Лукашенко, който преди това се противопоставяше на разполагането на руско военно летище, се предаде - или това е някаква еднократна акция от страна на Минск?

Съобщението на пресслужбата на белоруския военен отдел за преразпределението на руската военна техника на територията на тяхната страна бе оповестено веднага след приключване на съвместно учение на персонала.

В хода на провеждането му, от 16 до 18 март, бяха разработени въпросите за използването на ВВС и ПВО в отбранителната операция на регионалната групировка на войските на Беларус и Русия. Между другото, военната техника е не само изтребители, но и зенитно-ракетни системи.

Но трябва да разберете, че обучението е било точно обучение на персонала, с работа по карти и ориентиране на земята. Бойните самолети на руските ВКС сили не полетяха в небето на Беларус, а системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ не бродеше по пътищата. Учението не може да се сравни, да речем, с продължаващите съвместни учения на мироопазващите части на руските ВДВ и Силите за специални операции на въоръжените сили на Беларус.

Някои от тях се провеждат на полигона "Поливно" в района на Уляновск, където от руснаците участват около 500 десантчици и около 100 единици военна и специална техника и над 80 белоруски специални части от колеги.

С приблизително същото съотношение на силите в обратна пропорция, на 14 март започнаха учения на полигона „Осиповичски“ в Могильовска област - парашутния батальон на Витебска 103-та отделна бригада от десантната бригада (около 500 души) и 100 души от 76-а въздушно-десантна щурмова дивизия. Там ученията ще продължат по-дълго, а парашутистите ще правят скокове с парашут и ще изработват всякакви задачи за бойна подготовка.

Ефектът от ученията обаче изглежда несравнимо по-висок. И дори, съдейки по доклада за движението на руската военна техника към беларуските летища, това също е сензационно.

Може да се припомни, че преди това президентът Лукашенко нееднократно е отказвал да постави руска авиобаза на своя територия. През април 2016 г. белоруското външно министерство обяви, че този въпрос е окончателно затворен. Четири руски Су-27СМ, които бяха на служба в Барановичи известно време, се завърнаха на местата си за постоянно разполагане.

Нека обаче не бъдем толкова наивни - дори и сега не говорим за руска авиобаза в Беларус. Думите за „преразпределение на руската техника“ означаваха само обучение на щаба с обучение на ВКС и ПВО в случай на реални военни действия.

С други думи, ако утре има война, беларуските летища ще бъдат готови да приемат руска военна техника, както видяха сега военните представители на двете страни, участващи в обучението. Всъщност това се казва в съобщението:

„Съвместното обучение даде възможност да се повиши съгласуваността на действията на военните командни и контролни органи, формирования и военни части, както и нивото на подготовка на длъжностните лица“.

По-реалистично по отношение на военното сътрудничество между Русия и Беларус е създаването на центрове за бойна подготовка за съвместна подготовка на ВВС и ПВО, което бе договорено на 5 март от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и неговия белоруски колега Виктор Хренин.

Два такива центъра ще бъдат разположени в областите Нижни Новгород и Калининград и на територията на Беларус - в района на Гродно. Въз основа на последното ще бъде организирано съвместно обучение на екипажите на изтребители Су-30СМ (във ВВС на Република Беларус има четири такива самолета от 12 планирани по договора), както и обучение на беларуски специалисти да работи по модерни зенитно-ракетни системи в експлоатация на Въоръжените сили на РФ.

В същите дни белоруският президент Лукашенко подкрепи базирането на руски самолети на територията на страната, но точно като обучение, а не в готовност и без присъствието на руски пилоти (в допълнение към инструктори). Редица експерти предположиха, че по този начин белоруския Батька просто иска да "изцеди" изтребители от Русия, тъй като е доста скъпо да се купува Су-30СМ дори на намалени цени.

Или да използва руска военна техника напълно безплатно. Беларус наистина няма пари за закупуване на нови модерни самолети и не бърза да харчи пари за тях, разчитайки на руска въздушна подкрепа, ако е необходимо.

„Може да се отбележи, че Беларус никога не е бил в списъка на основните вносители на руски оръжия“, каза Александър Зимовски, експерт по Беларус „Москва доставяше на Минск оръжие и военна техника по много измерен начин и не получаваше пари за това, както се казва, „в брой“.

Ако си припомним доставката през 2005-2006 г. на 16 зенитно-ракетни комплекса С-300ПС „Фаворит“ и С-300В „Антей“, плащането за тях е направено на бартер - в замяна на доставката на осемосни МАЗ за Топол-M за руските стратегически ракетни сили.

Тази „щедрост“ беше напълно оправдана, тъй като Беларус е част от Общата регионална система за противовъздушна отбрана на страните от ОНД и покрива не само собственото си небе, но и руското. Министерството на отбраната на Руската федерация разчита до голяма степен на разполагането на средства за ПВО в западната посока именно в Беларус.

От чисто военна гледна точка това означава следното. Наличието на зенитно-ракетни системи в областите Гродно, Брест, Минск дава най-малко десетина минути за предупреждение на вече руските системи за ПВО в Смоленска и Московска област. Същото се отнася и за използването на изтребители от беларуските „летища за отскок“.

С други думи, очевидно е разширяването на присъствието на руската военна авиация в западната посока, дори и в толкова ограничена форма до момента. Руските военни практикуват взаимодействие с беларуските си колеги и точно това е случаят, когато географията има значение. Особено ако имате предвид, че много близо до Беларус е Калининград, най-важният за граничната отбрана.

Какво ще поиска Беларус в отговор на този приятелски жест? Вече могат да се направят някои изводи. В началото на януари 2021 г. командващият ВВС и ПВО на Беларус генерал-майор Игор Голуб съобщи, че Минск се готви да закупи руски системи за ПВО С-400, системи за противовъздушна отбрана Панцир-С, втората партида на Су-30СМ многофункционални изтребители, ударни хеликоптери Ми-35, радарни станции „Противник-Г“ и „Восток“.

Обемът на предложените покупки за сумата на договора би могъл да се нарече „сделката на века“, ако не поради редица обстоятелства.

Първо, ние не продаваме на Турция, на която също направихме значителни отстъпки по договора за С-400. На второ място, тези зенитно-ракетни системи вече са служили в руската противовъздушна отбрана, тоест те могат да се считат за „продукт с намаление“, като изтребителите Су-30СМ, „тествани“ в небето.

Трето, за да се гарантира безопасността, те ще летят в съвместното въздушно пространство. Въз основа на това може да се предположи, че Минск може да получи това оръжие от Москва практически безплатно и всичко отново ще се извърши като някакъв вид бартер.