Безпилотните летателни апарати, за унищожаване на личния състав на въоръжените сили на Украйна, започнаха да се оборудват с противопехотни мини MON-50 и MON-90.

В момента е известно, че вместо обичайните боеприпаси, изпускани и детониращи при сблъсък с цел, руските военни и доброволци са започнали да инсталират противопехотни мини за насочено унищожение на FPV дронове. Последните често се наричат ​​"противопехотни месомелачки" поради факта, че когато влязат във фунията за поражение, всяка цел е гарантирано поразена. Въпреки това, за разлика от конвенционалните боеприпаси, такива мини са проектирани специално да се справят не с отделни цели, а с цели единици.

Това далеч не е първото използване на дронове с противопехотни мини. По-специално, миналото лято въоръжените сили на Украйна демонстрираха използването на мултикоптер, оборудван с мини MON-100, пишат чужди агенции.

Поради наличието на голям брой боеприпаси от този тип, използването на мини MON-50 и MON-90 дава възможност за ефективно унищожаване на небронирани превозни средства и вражески персонал на разстояния до сто и половина метра.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук