В Русия конструкторското бюро "Астрон" (част от корпорацията "Ростех") обяви създаването на комплекс за далечно разузнаване Блокпост-4Т с безпилотен летателен апарат в комплекта, съобщава украинското издание "Фокус".

"Блокпост-4Т" се състои от няколко наземни термовизионни камери (от една до четири) с вграден софтуер за анализ на изображението и откриване на цели, както и квадрокоптери UAV400T, изпълняващи ролята на "летяща термокамера".

Последните се използват за търсене на цели, допълнително разузнаване и корекция на огъня. Комплексът се управлява с помощта на единна система, показваща изображения от камери и дронове на един монитор.

Както обясняват от КБ "Астрон", при проектирането на оптични или термовизионни системи разработчиците трябва да избират между висока детайлност на изображението и голямо зрително поле. Дроновете трябва да решат този проблем, като предоставят и двете предимства.

Според служители на конструкторското бюро, "Блокпост-4Т" вече е преминал всички необходими тестове и руснаците са започнали производството му.

Наземните термовизионни камери откриват хора на разстояние до 800 м, а автомобили на разстояние до 2 км.

Системата за видеоанализиране откроява обекти на екрана, за да улесни работата на оператора, който след това изпраща безпилотния апарат до желаната точка. Дроновете от своя страна са предназначени да разпознават цели от въздуха на разстояние до 6 км.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук