Руската армия е започнала настъпление в направление Угледар, съобщават световните издания.

Понастоящем е известно, че руските части напредват в западна посока. Очаква се Угледар, едно от най-важните населени места, контролирани в момента от украинските войски, да бъде обкръжен.

Съобщава се, че руските сили обръщат специално внимание на обкръжаването на Угледар, тъй като директна атака срещу града може да доведе до сериозни загуби и да попречи на по-нататъшното противопоставяне в този участък на фронта.

В случай на успешно настъпление в този участък на фронта украинските сили могат да бъдат изтласкани в западна посока.

Това ще даде възможност на руските сили да се консолидират по-нататъшните атаки, за установяване на пълен контрол над територията на Донецка област.

От украинска страна се съобщава, че настъплението на руските войски в посока Угледар е изключително неочакван ход и въпреки че ситуацията далеч не е критична, Угледар може да повтори съдбата на Соледар, тъй като не се предвиждат проблеми за руските войски при обграждането на града.

Същевременно, изпълняващият длъжността ръководител на Донецката народна република Денис Пушилин съобщава също, цитиран от световните издания, за успехите на руските войски в Угледарското направление и обяснява, че в самия Угледар се води позиционна борба.

"В направление Угледар има успехи в района на Велика Новоселовка. Що се отнася до самия Угледар и Павловка, там се водят постоянни артилерийски дуели и позиционни боеве", казва той. 

Той казва също така, че руските части напредват и в посока Авдеевка. Според него, украинските войски на практика са останали без достъп до Бахмут. Пушилин заявява, че руската армия е отрязала всички пътища с изключение на един. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук